BUSY MAMA

5+1 tips καθαριότητας για την κουζίνα σας

Pinterest LinkedIn Tumblr

Φίλη μου πάλι με την κουζίνα τα έχω βάλει! Μετά το χθεσινό μου άρθρο για το πως θα οργανώσεις την κουζίνα σου για το Φθινόπωρο σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σου τι κάνω εγώ για να έχω μια καθαρή και τακτοποιημένη κουζίνα κάθε μέρα. Τώρα πια στα περισσότερα σπίτια συνηθίζεται η κουζίνα να είναι ενιαία με το σαλόνι με αποτέλεσμα να είναι πιο επιτακτική η ανάγκη για tips που θα σε βοηθούν να κρατάς την κουζίνα σου καθαρή με εύκολο κι απλό τρόπο. Για ‘μένα αν είναι τακτοποιημένη η κουζίνα είναι σε μεγάλο βαθμό τακτοποιημένο κι ολόκληρο το σπίτι. Σήμερα λοιπόν θα επικεντρωθούμε περισσότερο στην καθαριότητα και την καθημερινή τακτοποίηση του χώρου. Οι συμβουλές που μοιράζομαι μαζί σας είναι καθαρά εμπειρικές κι έχοντας λειτουργήσει πολύ καλά σε μένα είπα να τις μοιραστώ μαζί σας!

Cleaning tips for our kitchen

1. Νεροχύτης
Στα τέσσερα χρόνια γάμου έβαλα βέτο και κάπως έτσι απέκτησα πλυντήριο πιάτων και πραγματικά ένιωσα ότι μου χάρισαν τον κόσμο όλο! Αν φίλη μου είσαι από τις τυχερές που έχουν πλυντήριο πιάτων τότε η μια και μοναδική συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι ότι αμέσως μετά από κάθε γεύμα τα πιάτα και τα ποτήρια τοποθετούνται μέσα στο πλυντήριο κι όταν γεμίσει το προγραμματίζεις. Εγώ συνήθως το προγραμματίζω το βράδυ γιατί έχουμε βραδινό ρεύμα αλλά και γιατί το πρωί θέλω να έχω ήδη έτοιμα και πεντακάθαρα πιάτα και ποτήρια.
Αν φίλη μου δεν έχεις πλυντήριο πιάτων, τότε θα σε συμβούλευα αμέσως μετά από κάθε γεύμα να πλένεις τα πιάτα και να μην τα αφήνεις να μαζεύονται. Λίγα-λίγα, ξεμπερδεύεις πιο γρήγορα. Έχω δοκιμάσει και τους δυο τρόπους, δηλαδή και αμέσως πλύσιμο αλλά και συσσώρευση αντικειμένων στον νεροχύτη κι έχω καταλήξει ότι καλύτερα είναι να τα πλένεις λίγα λίγα. Αποφεύγεις και τις δυσάρεστες μυρωδιές αλλά και την πολύωρη ορθοστασία.

2. Πάγκος κουζίνας
Αφού έχω ξεμπερδέψει με τα πιάτα και τα ποτήρια, αδειάζω σχολαστικά τον πάγκο της κουζίνας από τα περιττά αντικείμενα ή αντικείμενα βοηθητικά στην ετοιμασία του γεύματος και καθαρίζω με ένα προϊόν που σκοτώνει τα βακτήρια. Μάλιστα επιλέγω το άρωμα “πράσινο μήλο” γιατί μου δίνει την αίσθηση δροσιάς και καθαριότητας. Ταυτόχρονα με τον πάγκο καθαρίζω την κεραμική κουζίνα για ένα ακόμα πιο τέλειο αποτέλεσμα. Για να κερδίζω ακόμα λίγο χώρο στον πάγκο, όταν κρυώνει τελείως η κουζίνα την κλειδώνω γιατί είναι αφής και την σκεπάζω με ένα χοντρό ύφασμα που είναι ραμμένο στα μέτρα της κι έτσι δε φοβάμαι μήπως τη χαράξουμε ή την καταστρέψουμε γενικότερα με κάτι που θα ακουμπήσουμε απρόσεκτα.

3. Τραπέζι κουζίνας
Απαραίτητα μαζεύω τα ψιχουλάκια μετά από κάθε γεύμα κι αφού έχω τελειώσει, καθαρίζω με τον προϊόν που σκοτώνει τα βακτήρια ακολουθώντας φυσικά όλες τις οδηγίες χρήσεως.

4. Δάπεδο
Η πιο εύκολη και γρήγορη λύση είναι το ηλεκτρικό σκουπάκι. Αν όμως δεν έχετε σκουπάκι όπως δεν είχα ούτε εγώ τα πρώτα χρόνια, βάλτε μπρος το σύστημα “σκούπα & φαράσι”. Είμαι πολύ τυχερή γιατί η κουζίνα μου βγάζει εξωτερική πόρτα κι έτσι στο εκεί μπαλκόνι κρατάω μαζεμένες τις σκούπες και τους κουβάδες. Μαζεύω τα ψίχουλα και ταυτόχρονα αφήνω την πόρτα ανοικτή για να ανανεωθεί ο αέρας όλου του δωματίου και κατ’ επέκταση όλου του σπιτιού.

5. Μικρό κουτί παιχνιδιών
Επειδή ο Βαγγελάκος όταν ήταν πιο μικρός συνήθιζε να φέρνει κάποια παιχνίδια του να παίζει κοντά μου όσο εγώ έκανα τις δουλειές μου στην κουζίνα αλλά ποτέ δεν επέστρεφαν όλα αυτά τα παιχνίδια στην αρχική τους θέση! Η λύση ήταν κι άλλο κουτί παιχνιδιών για την κουζίνα. Τοποθέτησα σε μια γωνία ένα μικρότερο κουτί παιχνιδιών κι εκεί πλέον ο Βαγγέλης κι εγώ τακτοποιούσαμε τα παιχνίδια που ήταν πεταμένα κάτω. Έτσι κι εγώ δεν κινδύνευα να πατήσω κάτι από τα μικρά παιχνιδάκια και το δάπεδο ήταν σχεδόν πάντα συμμαζεμένο  και με ένα απλό σκούπισμα μπορούσε το δάπεδο να λάμψει.

6. Καρεκλάκι Φαγητού
Αν έχετε μωράκι τότε έχετε και καρεκλάκι φαγητού στην κουζίνα. Καλό θα είναι να μην ξεχνάτε ποτέ να καθαρίσετε το καρεκλάκι του μικρού για να είναι έτοιμο για το απογευματινό του γεύμα..

Αυτά προς το παρόν φίλη μου και περιμένω τα σχόλια σας με τις δικές σας ιδέες για να τα εφαρμόσω πρώτα στο σπίτι μου!!!

Είμαι η Έλενα, αλλιώς η busy mama. Εκπαιδευτικός και μαμά ενός μικρού πρίγκιπα κι ενός μικρού ροζ μακαρόν. Ερωτευμένη πάντα με εκείνο το αγόρι που γνώρισα το 2005 και συνεχίζει ακόμα να με αντέχει. Πιστεύω ακράδαντα ότι μια μαμά δεν παύει ποτέ να είναι και γυναικά. Το busymama.gr έχει ως κέντρο του τη γυναίκα σε όλους της τους ρόλους.

Γράψτε ένα Σχόλιο