ΒΙΒΛΙΟ / ΘΕΑΤΡΟ

Συνέντευξη με την κα Πασχαλία Τραυλού

Pinterest LinkedIn Tumblr

1. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Η αυτοκριτική είναι αναμφίβολα μια δύσκολη υπόθεση. Προσδιοριζόμαστε συνήθως απ’ την εικόνα που έχουν οι άλλοι για μας και αλλοίμονο όταν συγκρούεται η αυτογνωσία μας με τη γνώμη των άλλων. Θεωρώ όμως ότι είναι γενικώς παραδεκτό (άρα και από μένα) ότι είμαι άνθρωπος του ονείρου. Μου αρέσει να κάνω πράξη ό,τι οραματίζομαι και τούτο σημαίνει επιμονή και αυτοπειθαρχία. Ταυτόχρονα όμως είμαι ευέλικτη και προσαρμοστική. Γίνομαι σκληρή με τον εαυτό μου (ενίοτε δυστυχώς και με τους άλλους για να περιχαρακώσω το δικαίωμά μου στο όνειρο, όπως την ολοκλήρωση ενός βιβλίου) και ταυτόχρονα χαλαρή και ανέμελη όταν βρίσκομαι κοντά στους ανθρώπους που αγαπώ.  

2. Τι σας ώθησε να εκφραστείτε μέσα από το γραπτό λόγο; 

Η καλώς εννοούμενη ζήλια, αυτός ο οίστρος της μίμησης (και όχι της αντιγραφής) των συγγραφέων οι οποίοι κατάφερναν από παιδί να με αρπάζουν από την καθημερινότητα και να με ξεναγούν σε άλλες εποχές και σε άλλες οπτικές της ζωής. Ο Ιούλιος Βερν ήταν για μένα ο πρώτος συγγραφέας που με μάγεψε. Εννοείται πως ακολούθησαν κι άλλοι που άφησαν μέσα μου το στίγμα τους, καλλιεργώντας στην αρχή έναν θαυμασμό κι έπειτα την επιθυμία να τους μοιάσω και να δημιουργήσω το δικό μου λογοτεχνικό αποτύπωμα. 

3. Μπορείτε να μας περιγράψετε το ταξίδι που ξεκινά για ένα συγγραφέα από τη στιγμή που θα συλλάβει την ιδέα για το καινούριο του βιβλίο μέχρι τη στιγμή που θα το πάρει τυπωμένο στα χέρια του;

Ταξίδι περιπετειώδες, επίπονο, ψυχοφθόρο και συνάμα συναρπαστικό. Μια διαδρομή που μπορεί να διακοπεί στη μέση από απρόβλεπτους παράγοντες. Μια πορεία προς ένα στόχο που για να επιτευχθεί πρέπει ο συγγραφέας να λειτουργεί σαν αμείλικτος στρατιώτης όσον αφορά την πειθαρχία και το ενιαίο ύφος του γραπτού του, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο αφού ως άνθρωπος υπόκειται συνεχώς σε αλλαγές και επιρροές απ’ τις συνθήκες που επικρατούν στο στενό και ευρύτερο περιβάλλον του. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που έλκει αυτή η διαδικασία τους δημιουργούς. Γιατί τα εμπόδια είναι που έχουν πάντα τη μεγαλύτερη γοητεία. 

Συνέντευξη με την κα Πασχαλία Τραυλού

4. Η Γιατρίνα βασίζεται σε αληθινή ιστορία, γεγονός που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την ιστορία της. Τελικά για εσάς η Σουζάνα Φαζέκας ήταν μια γυναίκα αράχνη ή οι πράξεις της δικαιολογούνται από τις εμπειρίες και τα βιώματά της;

Οι πράξεις της Γιατρίνας μου αιτιολογούνται και δεν δικαιολογούνται. Την κατανοώ αλλά δεν συντάσσομαι με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις πληγές της. Κανόνας απαράβατος ο σεβασμός προς την ανθρώπινη ζωή. Από την άλλη όμως, όταν οι άλλοι δεν σέβονται την ύπαρξή σου και είναι θέμα επιβίωσης ο «κλεφτοπόλεμος» με ένα κατεστημένο που απειλεί τη δική σου ζωή; Δύσκολος σίγουρα αυτός ο γρίφος, όταν η Πολιτεία δεν παρέχει την απαραίτητη προστασία και αυτό το δεδομένο για τις γυναίκες δεν έχει αλλάξει δυστυχώς μέχρι σήμερα. Το να παίρνουμε όμως τον νόμο στα χέρια μας αποτελεί μια παλινδρόμηση σε διόλου πολιτισμένες συμπεριφορές. Το ζητούμενο στο βιβλίο επομένως για να παρεξηγηθώ, δεν ήταν να προταθεί ως λύση μια τέτοια παραβατική ενέργεια αλλά να αναδειχτεί η παθογένεια που μπορεί να προκύψει από το αίσθημα της καταπίεσης, της αδικίας και της απειλής προς τα ανυπεράσπιστα πλάσματα. 

5. Η Γιατρίνα είναι ένα βιβλίο το οποίο καθώς το διάβαζα ταξίδευα στην Ουγγρική επαρχία και στα ήθη κι έθιμα της τότε εποχής. Να θυμίσουμε ότι το βιβλίο διαδραματίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να μπορέσετε να μας βάλετε στο κλίμα της τότε εποχής; 

Όπως σε κάθε βιβλίο εποχής έτσι και στη Γιατρίνα το μεγάλο στοίχημα που παίζεται για να επιτευχθεί η αληθοφάνεια η οποία αποτελεί αναμφισβήτητα προϋπόθεση για ένα άρτιο μυθιστόρημα χρειάστηκε να συγκεντρώσω υλικό (βιβλία, άρθρα από τον Τύπο της εποχής, μαρτυρίες κάνοντας ένα ταξίδι στην περιοχή του Νσγκιρέβ για να μιλήσω γι’ αυτή την ιστορία που είναι ευρέως γνωστή στους ντόπιους ακόμη και σήμερα. Μάλιστα στάθηκα τυχερή επειδή η γυμνάστριά μου στο Pilates είναι από την Ουγγαρία και με έφερε σε επαφή με τη γιαγιά της η οποία μου έδωσε μια χρήσιμη πληροφόρηση για εκείνα τα γεγονότα τα οποία είχε ακούσει από τη μητέρα της. Ως εκ τούτου, κάποιες από τις εγκιβωτισμένες ιστορίες στο βιβλίο προέκυψαν από την αφήγηση της γιαγιάς Ζόφια. 

Ας μιλήσουμε λίγο για εσάς…

7. Σε ποιο βαθμό επιλέγετε να γράφετε αυτοβιογραφικά; 

Δεν γράφω αυτοβιογραφικά. Συνθέτω όμως τους ήρωές μου με βάση τις εμπειρίες που έχω. Πολλοί πρωταγωνιστές των βιβλίων μου αποτελούν «κολάζ» γνωστών μου ανθρώπων οι οποίοι μου προσφέρουν άφθονες ψυχολογικές ή ακόμη και εμφανισιακές ψηφίδες για να τους διαμορφώσω. Όμως δεν αυτοψυχαναλύομαι μέσα από τη βιβλία μου καθώς με γοητεύει η μυθοπλασία την οποία θεωρώ πρόκληση σε κάθε βιβλίο. Ακόμη και στη γιατρίνα που βασίζεται κατά βάση σε αληθινά γεγονότα η πλοκή έχει αρκετά μυθοπλαστικά στοιχεία. 

8. Κατά πόσο επηρεάζεστε από την επικαιρότητα στην προσπάθεια σας να βρείτε το θέμα του επόμενου βιβλίου σας;

Τα θέματά μου προκύπτουν συνήθως τυχαία. Μια συγκυρία με φέρνει σε επαφή με ένα έναυσμα το οποίο στη συνέχεια οδηγεί σε έμπνευση και έκφραση. Μπορεί να είναι η επικαιρότητα, μια προσωπική εμπειρία, ένα ιστορικό γεγονός, ένα σύγχρονο πρωτοσέλιδο, ένας εσωτερικός κραδασμός από μια κοινωνική παθογένεια, και πάει λέγοντας. Σίγουρα η επικαιρότητα με επηρεάζει ως άνθρωπο της εποχής μου αλλά θεματολογικά δεν με εγκλωβίζει και δεν με καθορίζει απόλυτα. 

Συνέντευξη με την κα Πασχαλία Τραυλού

Συνέντευξη με την κα Πασχαλία Τραυλού

9. Ποιες ώρες της ημέρας σας αρέσει να γράφετε;

Νωρίς το πρωί, ανάμεσα στις πέντε και στις επτά. Εκείνες τις ώρες το υποσυνείδητο είναι ανοιχτό και η βελόνα της δημιουργικότητας ανεβαίνει. Το βράδυ μου είναι αδύνατο να γράψω. 

10. Μπορείτε να μας περιγράψετε μια τυπική σας μέρα;

Όταν γράφω ξυπνάω στις πέντε, φτιάχνω καφέ και κάθομαι στη γωνίτσα μου να δουλέψω. Διαβάζω το προηγούμενο κεφάλαιο για να πιάσω το νήμα και απασχολούμαι ως τις επτά ακριβώς. Έπειτα ετοιμάζομαι σβέλτα, φεύγω για το γραφείο όπου θα μείνω περίπου ως τις τέσσερις για να επιστρέψω και να ασχοληθώ με τα απαραίτητα του σπιτιού και την οικογένειά μου ως τις εννέα, οπότε και θα καθίσω να διορθώσω το πρωινό γραπτό μου. Όταν δεν γράφω, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Το απόγευμα θα βρω χρόνο για το γυμναστήριο ή για έναν καφέ ή έναν περίπατο και το βράδυ θα απολαύσω ένα βιβλίο ή μια ταινία. 

11. Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που ξεκινά τώρα να κυνηγά το όνειρό του να γίνει συγγραφέας;

Να οπλιστεί με υπομονή και επιμονή και να θυμάται πως όταν μπαίνει η τελευταία τελεία στην πρώτη καταγραφή ενός βιβλίου τότε στην ουσία αρχίζει η λογοτεχνική επεξεργασία του. Επιβάλλεται σκληρή δουλειά, ταπεινότητα και αυτοαναίρεση.  

12. Ποιά είναι τα σχέδια/όνειρα σας για το μέλλον;

Τα σχέδιά μου είναι βραχυπρόθεσμα. Προτεραιότητα τώρα έχουν οι διακοπές έπειτα από έναν πολύ κοπιαστικό και δύσκολο χειμώνα. Τούτο σημαίνει ταυτόχρονα ανασυγκρότηση και περισυλλογή ώστε να αναζητήσουν οι κεραίες μου ένα καινούριο θέμα. 

Συνέντευξη με την κα Πασχαλία Τραυλού

13. Μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάτι από το επόμενο σας βιβλίο;

Δυστυχώς δεν είναι εφικτό όχι επειδή δεν θέλω αλλά επειδή το θέμα που μου έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον δεν το έχω βάλει ακόμη στο χαρτί πράγμα που σημαίνει ότι δεν ξέρω αν τελικά θα προχωρήσει. Αυτό που σίγουρα μπορώ να σας πω είναι ότι αν δείτε στις προθήκες κάποιο καινούριο βιβλίο μου θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το προηγούμενο. Αλλιώς, δεν θα ασχοληθώ μαζί του. 

και τέλος… 

14. Ως busy woman θα θέλατε να μοιραστείτε με τις γυναίκες που μας διαβάζουν τρία μυστικά ομορφιάς;

Άσκηση, ψυχική ισορροπία, αυτοαποδοχή και άφθονη αγάπη. Το καλύτερο καλλυντικό είναι να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε. 

Κλείνοντας να σας πω ότι το καινούριο βιβλίο της κας Τραυλού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Εγώ το τελείωσα κυριολεκτικά μέσα σε τρεις μέρες καθώς με καθήλωσε με τις περιγραφές και των τοπίων και των χαρακτήρων που συναντάμε στις σελίδες του. Η κα Τραυλού με δεξιοτεχνία ισορροπεί ανάμεσα στην υπερβολή και τη λογική. Έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να θεωρεί κάποιες αντιδράσεις της ηρωίδας υπερβολικές και ταυτόχρονα τις δικαιολογούσα απόλυτα με τη λογική. Η γιατρίνα θα σας μεταφέρει σε άλλη εποχή και θα σας ταξιδέψει στην ουγγρική επαρχία. Σας προτείνω να μη χάσετε την πρόσκληση για το ταξίδι και να κάνετε χώρο στη βαλίτσα των φετινών διακοπών για τη γιατρίνα της κας Πασχαλίας Τραυλού.

Διαβάστε επίσης: DIY καλοκαιρινό στεφάνι για να διακοσμήσεις το μπαλκόνι σου

Είμαι η Έλενα, αλλιώς η busy mama. Εκπαιδευτικός και μαμά ενός μικρού πρίγκιπα κι ενός μικρού ροζ μακαρόν. Ερωτευμένη πάντα με εκείνο το αγόρι που γνώρισα το 2005 και συνεχίζει ακόμα να με αντέχει. Πιστεύω ακράδαντα ότι μια μαμά δεν παύει ποτέ να είναι και γυναικά. Το busymama.gr έχει ως κέντρο του τη γυναίκα σε όλους της τους ρόλους.

Γράψτε ένα Σχόλιο