ΠΑΙΔΙ

Συνέντευξη με τη δασκάλα – YouTuber Ράνια Κουκλή

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ένα απόγευμα πέρσι σε ένα αρκετά φασαριόζικο καφέ κάπου στον Νέο Κόσμο γνώρισα τη δασκάλα που εύχομαι να έχει κάποτε ο Βαγγέλης μου. Η Ράνια είναι μια κοπέλα με ζεστό χαμόγελο, ήρεμη φωνή, μεταδοτικότητα και κέφι που σε παρασύρει να κάνεις όνειρα μαζί της για ένα καλύτερο σχολικό αύριο και μια τάξη που θα είναι γεμάτη ήρεμα και χαρούμενα μαθητούδια κι έναν δάσκαλό που θα τα εμπνέει να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι. Πέρα από όλα αυτά η Ράνια εκτός από δασκάλα είναι και You Tuber!!! Ω…ναι καλά διάβασες! Είναι η δημιουργός του Rania School, το οποίο είναι ένα κανάλι στο You Tube όπου η Ράνια μέσα από τα βίντεο που ανεβάζει μια φορά την εβδομάδα εξηγεί με όμορφο τρόπο τα μαθήματα του σχολείου και πιο συγκεκριμένα ενότητες που μπορεί να δυσκολεύουν τα παιδιά. Αν είσαι γονιός πρέπει να κάνεις

1. Πες μας λίγα λόγια για σένα.

Γεια σας! Είμαι η Ράνια και είμαι δασκάλα! Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη τον χιονισμένο Δεκέμβρη του 1988 και έζησα εκεί μέχρι την κτήση του πτυχίου μου, το 2010. Έπειτα, με ρούφηξε η πρωτεύουσα… Ήρθα στην Αθήνα και ξεκίνησα να εργάζομαι στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το 2015 ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών μου πάνω στις Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Έχω δύο μεγαλύτερους αδερφούς που μου χάρισαν 5 υπέροχα, ολόγλυκα και αγαπησιάρικα ανίψια που λα- τρεύ- ω! 

2. Πως αποφάσισες να γίνεις δασκάλα;

Ήξερα από μικρή ότι θα γίνω δασκάλα! Θες τα εξαιρετικά πρότυπα των δικών μου δασκάλων, θες η αγάπη της μαμάς για το επάγγελμα αυτό… Έμοιαζε μονόδρομος στην παιδική ματιά μου! Και μεγαλώνοντας, εξακολουθούσα να το επιθυμώ! Είναι η πιο αβίαστη απόφασή μου!

3. Τι σε οδήγησε να δημιουργήσεις το δικό σου κανάλι στο YOU TUBE;

Φέτος κλείνω αισίως 10 χρόνια ενεργά στην εκπαίδευση! Το RaniaSchool προέκυψε σχεδόν αυθόρμητα ένα καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη μου, όταν έδειχνα ένα κολπάκι Μαθηματικών στον ανιψιό μου. Είπε απλά «Ελπίζω να μην το ξεχάσω!», και τότε γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα των βιντεομαθημάτων! Ήθελα να έχουν πρόσβαση σ’ αυτή την πληροφορία όλα τα παιδιά που κάτι δεν κατάλαβαν, ξέχασαν ή δυσκολεύτηκαν μια μέρα στο σχολείο! Μόλις ξεκίνησε η επόμενη σχολική χρονιά, έκατσα μπροστά στην κάμερα του κινητού μου και πήρα το αγαπημένο μου πινακάκι! «Γεια σας! Είμαι η Ράνια και αυτό είναι το RaniaSchool!». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή για μένα ως δασκάλα, όταν μου γράφουν: «Ναι! Τέλεια! Το είδα και το κατάλαβα!».

4. Πως αντιδρούν οι μαθητές σου στο γεγονός ότι έχουν δασκάλα youtuber;

Σήμερα κάναμε τον αγιασμό μας. Συστήθηκα στα παιδιά μου και τους είπα μερικά πράγματα για μένα, την οικογένειά μου και ξαφνικά άκουσα: «Έχετε και κανάλι στο YouTube! Σας ξέρουμε!». Τα γέλια μας έφτασαν στον από πάνω όροφο! Νομίζω πως τους αρέσει η ιδέα να με βλέπουν κι εκεί! Δεν τα αφήνω σε ησυχία, κυριολεκτικά!!!

5. Μίλησε μας λίγο για το κανάλι σου;

Στο κανάλι δημιουργώ βιντεάκια για τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά- αρχικά- όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου, από την Α’ έως και τη ΣΤ΄. Στην αρχή, εξηγείται το φαινόμενο και έπειτα συνεχίζουμε με παραδείγματα και περαιτέρω επεξήγηση. Έχω ένα πλάνο μαθημάτων, το οποίο συχνά τροποποιείται βάσει αυτών που μου ζητούν τα παιδιά και οι γονείς τους στα σχόλια κάτω από τα βίντεο ή στα social media του καναλιού, στο Facebook και το Instagram.

6. Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα ή ποια ύλη τάξης είναι η αγαπημένη σου και σου αρέσει πολύ να δημιουργείς βιντεάκια γι’αυτό;

Λατρεύω τα Μαθηματικά! Αν και θεωρητικός άνθρωπος, μ’ έχουν κερδίσει! Ωστόσο κάθε χρόνο με τα παιδιά, ανακαλύπτω πόσο υπέροχα είναι όλα τα γνωστικά αντικείμενα, όταν τα βιώνω μαζί τους. Έτσι λοιπόν αποφάσισα από την αρχή, να βασιστώ στη Γλώσσα ως βασικό μάθημα, για να μάθουμε μαζί να μιλάμε σωστά και φυσικά να γράφουμε ακολουθώντας τους γραμματοσυντακτικούς κανόνες. Γι’ αυτό στο RaniaSchool, θα δείτε δύο βασικές λίστες βιντεομαθημάτων: Γλώσσα και Μαθηματικά.

7. Τι να περιμένουμε από εσένα αυτή την σχολική χρονιά που ξεκινά τώρα;

Φέτος έχω βάλει στόχο να καλύψω ακόμη μεγαλύτερο μέρος της διδακτέας ύλης όλων των τάξεων με σταθερή κυκλοφορία νέων βίντεο ανά εβδομάδα! Σκοπεύω να κρατήσω ενήμερες, όλες εσάς τις Busymamas που στηρίζετε και βοηθάτε τα παιδάκι σας με όλα τα μέσα! 

Τη Ράνια μπορείτε να τη βρείτε σε Facebook, Instagram και φυσικά στο You Tube! Ακολουθήστε την και κάνετε εγγραφή στο κανάλι της για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο που ετοιμάζει κι ανεβάζει!

Είμαι η Έλενα, αλλιώς η busy mama. Εκπαιδευτικός και μαμά ενός μικρού πρίγκιπα κι ενός μικρού ροζ μακαρόν. Ερωτευμένη πάντα με εκείνο το αγόρι που γνώρισα το 2005 και συνεχίζει ακόμα να με αντέχει. Πιστεύω ακράδαντα ότι μια μαμά δεν παύει ποτέ να είναι και γυναικά. Το busymama.gr έχει ως κέντρο του τη γυναίκα σε όλους της τους ρόλους.

Γράψτε ένα Σχόλιο