ΠΑΙΔΙ

Συνέντευξη με τη λογοθεραπεύτρια Ξένια Ουσάκοβα με αφορμή το πρώτο της βιβλίο.

Pinterest LinkedIn Tumblr

Σήμερα έχω τη χαρά να φιλοξενώ στο blog μια νέα κοπέλα με όραμα και μεράκι για τη δουλειά της. Αφορμή γι’αυτή τη συνέντευξη με την κα Ξένια Ουσάκοβα είναι η έκδοση του πρώτου της βιβλίου “Τα Πάντα για τη φωνολογική ενημερότητα” το οποίο ήρθε για να γίνει εργαλείο στα χέρια γονιών κι εκπαιδευτικών. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα γύρω από το καυτό θέμα των Μαθησιακών Δυσκολιών στρέφεται γύρω από την αξιολόγηση της κατάκτησης δύο δεξιοτήτων, τόσο της φωνολογικής όσο και της μορφολογικής ενημερότητας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οι δεξιότητες αυτές είναι εξίσου σημαντικές για την κατάκτηση της ανάγνωσης και της ορθογραφημένης γραφής. Όντας μαμά αλλά κι εκπαιδευτικός βρήκα πολύ ενδιαφέρον και βοηθητικό το βιβλίο της κας Ουσάκοβα καθώς είναι εύκολο στη χρήση του και στόχο έχει τη βελτίωση και ενίσχυση της φωνολογικής ενημερότητας. Θεωρείται κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί σε παιδάκια 5 ετών και πάνω. Στην εισαγωγή του βιβλίου υπάρχει ένας mini οδηγός χρήσης του βιβλίου που το κάνει φιλικό και προς τους γονείς καθώς επεξηγεί τον τρόπο χρήσης του απλά και κατανοητά και μπορεί εύκολα να γίνει δυνατό χαρτί στα χέρια των γονιών που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδάκια τους.

Δίνω το λόγο στην κα Ουσάκοβα με την ελπίδα να αγαπήσετε κι εσείς το βιβλίο αυτό και τα Πάντα να βρουν μια θέση στη βιβλιοθήκη σας!

  1. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Ονομάζομαι Ουσακοβα Ξένια και είμαι πτυχιούχος λογοθεραπεύτρια. Ασχολούμαι με διαταραχές επικοινωνίας, λόγου, ομιλίας και άρθρωσης σε παιδιά και ενήλικες. Από το 2015 διατηρώ ιδιωτικό κέντρο λογοθεραπείας στην Κατερίνη. Εφαρμόζω εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας, κατασκευάζω θεραπευτικό υλικό και γράφω στο ιστολόγιο www.the-pandas.gr. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας, παρακολουθώ εκπαιδευτικά σεμινάρια, εμβαθύνοντας και αποκτώντας εξειδικευμένες γνώσεις σε ένα ευρύ φάσμα των διαταραχών επικοινωνίας, λόγου και ομιλίας. Την παρούσα χρονική περίοδο σπουδάζω στο κοινό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση Ατόμων με Προβλήματα Προφορικού και Γραπτού λόγου» του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


2. Μπορείτε να μας παρουσιάσετε τη δουλειά που γίνεται στο “The Pandas”;

Το The-pandas.gr είναι το site μας στο οποίο γονείς, θεραπευτές και εκπαιδευτικοί μπορούν να πάρουν ιδέες και δωρεάν υλικό δραστηριοτήτων για τα μπιζουδάκια προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Επίσης, θα βρουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να παίξουν γνωστά επιτραπέζια παιχνίδια με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής του λόγου. Επιπλέον θα διαβάσουν αρκετά ενδιαφέροντα άρθρα που αφορούν το παιδί. Τέλος, θα έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες (εργαλεία αξιολόγησης και θεραπευτικές μεθόδους) στις οποίες έχω εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί και παρέχω στο κέντρο μου στην Κατερίνη. 


3. Μιλήστε μας λίγο για το βιβλίο σας.

Λοιπόν, το βιβλίο «Τα πάντα για τη φωνολογική ενημερότητα- συλλαβική επίγνωση» είναι στην ουσία ένα βιβλίο-εργαλείο γεμάτο με ασκήσεις μέσω των οποίων τα παιδιά παίζουν με τις λέξεις. Ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας 5 ετών και πάνω. Είναι χωρισμένο σε 12 κεφάλαια, το καθένα από τα οποία έχει 24 παραδείγματα, τα οποία είναι έτοιμα για χρήση. Τα παιχνίδια με τις λέξεις (ή φωνολογική ενημερότητα όπως θα το λέγαμε πιο επιστημονικά) είναι μία ικανότητα του παιδιού η οποία συνδέεται άμεσα με την ομαλή κατάκτηση της ανάγνωσης και της γραφής. Όσο πιο ανεπτυγμένη είναι η φωνολογική ενημερότητα του παιδιού τόσο πιο εύκολα θα κατακτήσει το γραπτό λόγο. Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί είτε στη βελτίωση είτε στην ενίσχυση της φωνολογικής ενημερότητας σε επίπεδο συλλαβής.


4. Πως γεννήθηκε η ιδέα του βιβλίου αυτού;

Για να είμαι ειλικρινής η ιδέα να γράψω ένα βιβλίο δεν είναι δικιά μου αλλά του φίλου μου του Σάκη. Είχε επισκεφτεί το γραφείο μου όταν πρωτοάνοιξα και μεταξύ άλλων μου είπε «Άντε και σε λίγα χρόνια να γράψεις κι ένα βιβλίο!». Ακόμα θυμάμαι πόσο είχα γελάσει, μου φαινόταν εξωπραγματικό να γράψω ένα βιβλίο με τη μορφή των πανεπιστημιακών βιβλίων που ήξερα μέχρι τότε. Ωστόσο αυτή η ιδέα αποθηκεύτηκε στο υποσυνείδητό μου και όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή έγινε όνειρο το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσα σε 4 χρόνια. 


5. Πως μπορεί το βιβλίο αυτό να γίνει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ενός γονιού και πως μπορεί να το χρησιμοποιήσει αντίστοιχα ένας εκπαιδευτικός;

Η δομή του βιβλίου είναι έτσι ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε επιθυμεί να βοηθήσει το παιδί στην ομαλή κατάκτηση του γραπτού λόγου χωρίς να λείπει το επιστημονικό υπόβαθρο. Ο γονιός και αντίστοιχα ο εκπαιδευτικός πρέπει να μελετήσουν το εικονογραφημένο λεξικό καθώς και το φωνητικό αλφάβητο στο παράρτημα του βιβλίου. Στη συνέχεια, καλό θα ήταν να μελετήσουν τις ασκήσεις των 12 κεφαλαίων. Τέλος, παίρνουν το βιβλίο στα χέρια μαζί με το μπιζουδάκι τους και δουλεύουν μαζί του. 

Τα κεφάλαια είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας ωστόσο η σειρά τους δεν είναι δεσμευτική, μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να τα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν. Επίσης, η δομή των ασκήσεων επιτρέπει τη χρήση τους είτε ένας προς έναν για γονείς είτε σε ομάδες για εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, οι ασκήσεις είναι δομημένες με τέτοιον τρόπο ώστε να χρησιμοποιηθούν με μπιζουδάκια που πρόκειται να μάθουν γραφή και ανάγνωση αλλά και με μπιζουδάκια που δυσκολεύονται να τις κατακτήσουν.


6. Υπάρχει στο μυαλό σας η έκδοση κι άλλων βιβλίων που θα μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς στο δύσκολο μονοπάτι της κατάκτησης της γραφής και της ανάγνωσης;6.

Φυσικά, αυτό είναι μόνο η αρχή! Ήδη είναι έτοιμο το βιβλίο «Τα πάντα για τη φωνολογική ενημερότητα-φωνημική επίγνωση» και αναμένεται να κυκλοφορήσει την ερχόμενη χρονιά. Καθώς και έχω ετοιμάσει παιχνίδια για την ενίσχυση ή βελτίωση της φωνολογικής ενημερότητας, τα οποία θα κυκλοφορήσουν σύντομα! Έχω πολλές ιδέες για άλλα βιβλία που θα εκδοθούν σε βάθος χρόνου, τα οποία πάλι θα απευθύνονται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές που θέλουν να βοηθήσουν το παιδί τους να κατακτήσουν το γραπτό λόγο.

7. Που μπορεί να σας βρει κάποιος;

Η έδρα του γραφείου μου βρίσκεται στην Κατερίνη ωστόσο συχνά πυκνά πηγαίνω σε άλλες πόλεις για σεμινάρια και συνέδρια. Επίσης, είμαι αρκετά ενεργή στα social media μου (f: Ουσάκοβα Ξένια, Λογοθεραπεύτρια, Ig: logo-therapist) στα οποία με πολλή χαρά απαντάω σε μηνύματα. 

Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω την κα Ξένια Ουσάκοβα για τη συνέντευξη αυτή και να κλείσω την ανάρτηση αυτή με το οπισθόφυλλο του βιβλίου το οποίο ειλικρινά το αγάπησα πολύ!


Είμαι η Έλενα, αλλιώς η busy mama. Εκπαιδευτικός και μαμά ενός μικρού πρίγκιπα κι ενός μικρού ροζ μακαρόν. Ερωτευμένη πάντα με εκείνο το αγόρι που γνώρισα το 2005 και συνεχίζει ακόμα να με αντέχει. Πιστεύω ακράδαντα ότι μια μαμά δεν παύει ποτέ να είναι και γυναικά. Το busymama.gr έχει ως κέντρο του τη γυναίκα σε όλους της τους ρόλους.

Γράψτε ένα Σχόλιο