BUSY MAMA

Busy mama’s interview: Ας γνωρίσουμε τη Σοφία Κοντούκα μαμά και ταλαντούχα φωτογράφο

Pinterest LinkedIn Tumblr
Φίλη μου για σήμερα σου ετοίμασα μια πολύ όμορφη συνέντευξη. Πρόκειται για μια μαμά κι εννοείται busy mama μιας και συνδυάζει με υπέροχο τρόπο το να είναι φωτογράφος και το να έχει τη δική της οικογένεια! Είναι όμορφη, μοντέρνα, με καλλιτεχνική άποψη και όραμα κι έχει ένα πολύ όμορφο χαμόγελο που σε κάνει να την εμπιστευτείς είτε ως φωτογράφο είτε ως φίλη! Nα σου πω ότι οι φωτογραφίες που ντύνουν τη συνέντευξη είναι δικές της κι έτσι θα δεις ένα πολύ μικρό δείγμα της δουλειάς της άμεσα! Ο λόγος για τη Σοφία Κοντούκα. Μια γυναίκα του σήμερα που δημιουργεί, έχει τη δική της οικογένεια και δραστηριοποιείται και στα social media. Εγώ προσωπικά τη θαυμάζω και ελπίζω να ευχαριστηθείς τη συνέντευξη αυτή όσο κι εγώ! Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη μαμά και φωτογράφο Σοφία… 
Συνέντευξη με τη Σοφία Κοντούκα

1. Πες μας λίγα λόγια για τη Σοφία.

Είμαι λοιπόν η Σοφία Κοντούκα, 37 ετών, μαμά δύο μικρών ανθρώπων και σύζυγος ενός άντρα με τον οποίο έχουμε κοινό στόχο να παλεύουμε για την οικογένεια μας . Σπούδασα κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο του Sussex στο Brighton την Αγγλίας όπου και έζησα για 4 χρόνια. Είμαι φωτογράφος στο επάγγελμα και όταν δεν είμαι στη δουλειά, κάπου παίζω με τα παιδιά μου και τις φίλες μου ή κάνω γυμναστική στη φύση ή κάνω ορειβασία με την οικογένεια μου. Είμαι ένας άνθρωπος που κοιτάζει τη θετική πλευρά των πραγμάτων, επενδύω στις ανθρώπινες σχέσεις γιατί τις έχω ανάγκη, σκέφτομαι πολύ και συζητάω μέχρι τελικής πτώσης.

2. Πότε και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη φωτογραφία;

Αρχικά να σου πω ότι και οι δύο μου γονείς είναι φωτογράφοι (ο πατέρας μου τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται με τον σχεδιασμό, τον εξοπλισμό και την κατασκευή φωτογραφικών καταστημάτων). Το φωτογραφείο και το στούντιο των γονιών μου ήταν το δεύτερο σπίτι μου από μωρό. Τ και Α ΤΑ και μαζί τι είναι ταχύτητα και διάφραγμα. Αργότερα φωτογράφιζα τις φίλες μου στο στούντιο και εμφάνιζα τις φωτογραφίες στο σκοτεινό θάλαμο. Μετά το σχολείο δεν ήθελα να σπουδάσω φωτογραφία ήθελα και κάτι άλλο. Τελειώνοντας τις σπουδές μου ασχολήθηκα με την κοινωνική έρευνα για 2 χρόνια και από το 2005 ξεκίνησα την εκπαίδευση μου ως φωτογράφος κάνοντας σεμινάρια στην Ελλάδα κ στην Ιταλία. Φωτογράφιζα μαζί με τη μητέρα μου Γάμους κ Βαπτίσεις από μικρή ως βοηθός, με μάθαινε να φωτίζω σωστά, το πιο σημαντικό είναι το ΦΩΣ σου! ακόμα μου το λέει. Αργότερα συνέχισα μόνη μου αλλά το μεγάλο μου ενδιαφέρον γι αυτό το κομμάτι της φωτογραφίας ήρθε μαζί με κάποιους κορυφαίους φωτογράφους γάμου από την Αυστραλία το 2009, τους οποίους θαύμαζα και έμαθα πολλά μέσα από τη δουλειά τους. Βασικός μου συνεργάτης και συνοδοιπόρος ο αδερφός μου.

3. Πότε ένα κλικ της φωτογραφικής μηχανής θεωρείται επιτυχημένο;

Δεν θα κρίνω το πότε ένα κλικ θεωρείται επιτυχημένο ως κριτής σε διαγωνισμό φωτογραφίας γιατί απλά δεν είμαι! Όμως αυτό που ξέρω να πω σίγουρα είναι ότι κάθε κλικ που συνοδεύεται από ένα έντονο συναίσθημα έχει πετύχει το στόχο του.

4. Είδα στο blog σου ένα μεγάλο δείγμα της δουλειάς σου και δε σου κρύβω ότι το βρήκα πρωτότυπο, πολύ ενδιαφέρον και σε πολλές φωτογραφίες συγκινήθηκα και ας ήταν οι πρωταγωνιστές τους άγνωστοι σε εμένα…Τι συναισθήματα γεννιούνται σε εσένα όταν βλέπεις τυπωμένη τη δουλειά σου.

Μια τυπωμένη φωτογραφία είναι η ολοκλήρωση του έργου. Ένας σεφ ας πούμε παρουσιάζει το φαγητό σε ένα όμορφο πιάτο, δεν το σερβίρει στη μέση του τραπεζιού στην κατσαρόλα μαγειρεμένο. Σε μια επίδειξη μόδας ο σχεδιαστής φοράει το ρούχο στο μοντέλο δεν το παρουσιάζει στην κρεμάστρα. Έτσι γίνεται και με το φωτογράφο, η εκτύπωση δίνει σάρκα και οστά στη ματιά.

Συνέντευξη με τη Σοφία Κοντούκα

5. Μπορείς να μας περιγράψεις το ταξίδι μιας φωτογραφίας από τη στιγμή της έμπνευσης μέχρι να βρεθεί τυπωμένο σε ένα δικό μας άλμπουμ;

Όπως κατάλαβες επιμένω στην εκτύπωση είτε πρόκειται για επαγγελματία είτε για ερασιτέχνη . Εδώ θα απευθυνθώ σε κάποιον που αγαπά τη φωτογραφία, που νιώθει την ανάγκη να αποτυπώσει τη στιγμή , αλλά δεν είναι απαραίτητα η δουλειά του. Το ταξίδι ξεκινά από τη μοναδικότητα της στιγμής, συνεχίζει με την ανάγκη να μείνει για λίγο παραπάνω στο μυαλό μας και μετά….μετά είναι εξίσου σημαντικό να ασχοληθούμε με την επεξεργασία της εικόνας που δημιουργήσαμε . Ναι είμαι υπέρ της επεξεργασίας, δεν θα με δεις ποτέ να χρησιμοποιώ το #nofilter. Φοράς ασιδέρωτα ρούχα, τρως ανάλατο φαγητό, βγαίνεις βόλτα χωρίς ίχνος μακιγιάζ? Τότε γιατί nofilter? Η επεξεργασία και είναι εξίσου σημαντική με τη λήψη. Αφού λοιπόν διορθώσουμε λίγο τα χρώματα, τη φωτεινότητα και την αντίθεση, ξεχωρίζουμε ποιες φωτογραφίες θα βάλουμε στο άλμπουμ! Το αποτέλεσμα είναι μαγικό!

6. Τι μπορεί να σε εμπνεύσει για να ακουστεί τελικά το κλικ της μηχανής σου;
Η φωτογραφική μηχανή είναι η προέκταση της αντίληψης μου για τη στιγμή. Είναι το πώς βλέπω τα πάντα γύρω μου. Φωτογραφίζω για να σταματώ και να απολαμβάνω τη στιγμή, για λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω.

7. Υπάρχουν μέρες που όλα πάνε στραβά; Υπάρχει αντίδοτο σε μια τέτοια μέρα; Αν ναι, ποιο είναι αυτό.

Γενικά δεν αφήνω τον εαυτό μου να σκεφτεί ότι μπορεί να πάνε όλα στραβά σε μια μέρα, αν κάτι πάει στραβά ψάχνω να το διορθώσω. Αν πάλι δεν είναι στο χέρι μου γυρίζω το κεφάλι μου δεξιά και αριστερά και βρίσκω αγάπη για να συνεχίσω.

8. Φωτογράφιση γάμου ή βάπτισης; Τι απολαμβάνεις περισσότερο;

Μου αρέσουν και τα δύο πολύ. Ο Γάμος χρειάζεται περισσότερο lifestyle photography, backstage, fashion και photojournalism . Είναι λίγο απ’ όλα. Στη βάπτιση έχουν πέσει λίγο οι τόνοι και έχεις να κάνεις με πιο λεπτές ισορροπίες. Τα τελευταία χρόνια έχω ασχοληθεί πολύ με το αντικείμενο της οικογενειακής φωτογράφισης και αυτό γιατί φωτογραφίζοντας τα παιδιά μου κατάλαβα τις ανάγκες αυτού του είδους φωτογράφισης.

Συνέντευξη με τη Σοφία Κοντούκα

9. Αν πρέπει να δώσεις 3 συμβουλές σε κάποιον που ξεκινά τώρα να ασχολείται με τη φωτογραφία, ποιες θα ήταν αυτές;

Να καταρτιστεί τεχνικά, δηλαδή να γνωρίζει τη μηχανή του και τους φακούς του και πώς να τα χρησιμοποιεί. Να επιλέξει 2 -3 καλούς κατά τα γνώμη τους φωτογράφους και να εμπνευστεί από το στυλ τους. Και τέλος, να μην σταματάει να μαθαίνει.

10. Τι να περιμένουμε στο μέλλον από σένα;

Η αλήθεια είναι ότι ονειρεύομαι συνέχεια στη δουλειά μου, στα άμεσα σχέδια μου έχω ένα scrabooking workshop στο χώρο του Studio όπου κάποιος μπορεί να τυπώσει φωτογραφίες και επιτόπου να φτιάξει το άλμπουμ του με υλικά που διατίθενται από εμάς. Η ζεστασιά της καλής παρέας από ανθρώπους που θέλουν να παίξουν με τις φωτογραφίες τους , καφεδάκι και συζήτηση είναι μια καλή δημιουργική ευκαιρία!

11. Που μπορούμε να σε βρούμε;

Το κατάστημα μου και το Στούντιο βρίσκονται στην Ν.Ερυθράια, Ελ.Βενιζέλου 64 με την επωνυμία Kontoukas Studio , στο στο facebook και στο Instragram . Στο www.kontoukastudio.gr μπορεί κάποιος να δει δείγμα της δουλειάς μας και στο blog το οποίο επιμελούμαι εγώ προσωπικά.

12. Και τέλος, πως ισορροπείς ανάμεσα στις δύο μεγάλες αγάπες, την οικογένεια και τη φωτογραφία;

Προσπαθώ να κρατάω τις ισορροπίες όπως κάθε εργαζόμενη μανούλα, με χαμόγελο, τρέξιμο, κούραση, ενθουσιασμό και κόπο. Η μεγάλη μου αγάπη είναι η οικογένεια μου. Το blog μου είναι η απόδειξη του πως μπορώ να τα συνδυάσω τη φωτογραφία και την οικογένεια μου και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό.

Συνέντευξη με τη Σοφία Κοντούκα

Για το τέλος κράτησα να σου πω ότι η Σοφία είναι μια από τους 60 Έλληνες χειροτέχνες που έδωσαν δικές τους δημιουργίες για την πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα δημοπρασία μέσω Instagram φυσικά για καλό σκοπό. Οι Greek Crafters United, μια ομάδα Ελλήνων δημιουργών χειροποίητων ειδών που προβάλλουν τη δουλειά τους κυρίως στο Instagram ενώνονται και διοργανώνουν από τις 17 έως τις 21 Φεβρουαρίου 2018 μια δημοπρασία στο Instagram. Όλα τα έσοδα της δημοπρασίας θα δοθούν στο Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας Χατζηπατέρειο Κ.Α.Σ.Π. το οποίο στηρίζει παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και τις οικογένειές τους.

Αυτά για σήμερα…!
Busy mama

Είμαι η Έλενα, αλλιώς η busy mama. Εκπαιδευτικός και μαμά ενός μικρού πρίγκιπα κι ενός μικρού ροζ μακαρόν. Ερωτευμένη πάντα με εκείνο το αγόρι που γνώρισα το 2005 και συνεχίζει ακόμα να με αντέχει. Πιστεύω ακράδαντα ότι μια μαμά δεν παύει ποτέ να είναι και γυναικά. Το busymama.gr έχει ως κέντρο του τη γυναίκα σε όλους της τους ρόλους.

3 Σχόλια

  1. Μαρία Σταματη Reply

    Πολύ ωραία συνέντευξη! Μπράβο και στις δύο σας

  2. Η Σοφία είναι από τα πιο δημιουργικά άτομα που γνώρισα μέσω των social media. Η αισθητική της είναι απίστευτη! Έχει όμως και κάτι πιο σημαντικό εκτός του ότι είναι επαγγελματίας. Έχει μεράκι και αυτό αποτυπωνεται στη δουλειά της! Πολύ ωραία συνέντευξη Έλενα!Μπράβο!

Γράψτε ένα Σχόλιο