Σήμερα ξεκινάει η γλυκιά συνεργασία μου με την σούπερ δραστήρια μαμά του busymama. Η Έλενα με τίμησε με την εμπιστοσύνη της και έτσι μέσα από αυτήν την γωνίτσα θα μοιραστώ μαζί σας αγαπημένες συνταγές, συνταγές πιο καινούργιες και ίσως και λίγο «πειραγμένες», αλλά και πιο παλιές, από αυτές που κρατάς σφιχτά στα χέρια σου και στην καρδιά σου γιατί κουβαλούν μαζί τους αναμνήσεις και μυρωδιές από τα παιδικά σου χρόνια και από αγαπημένους ανθρώπους.  

Με τέτοια συνταγή θα ξεκινήσω σήμερα,συνταγή που την είχε η μαμά μου από την μαμά της και μας «κακομάθαινε» όταν μεγαλώναμε και που κι εγώ, συνεχίζοντας αυτήν την παράδοση «κακόμαθα» τα δικά μου παιδιά.  Αγαπημένη μηλόπιτα, λοιπόν, που μοσχοβολάει κανέλα και βανίλια και που έχει την πιο τραγανή και θριφτή ζύμη που έχετε ποτέ δοκιμάσει!

Υλικά για την ζύμη 500 γρ. φαρίνα 1 κούπα ζάχαρη 210 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 1 αυγό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 1 με 2 βανιλλίνες 1 φλ. μικρό του καφέ κονιάκ
Υλικά για την γέμιση μήλου 7 μήλα (όποια μήλα αγαπάτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε)1 κούπα ζάχαρη 1 κούπα νερού 1 ξυλάκι κανέλας 

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζω και κόβω τα μήλα στα 4 και τα βάζω σε μια κατσαρόλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Σιγοβράζω μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα μας. Με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο που λιώνουμε τις βραστές πατάτες λιώνουμε τα μήλα μας. Θέλουμε η γέμιση μας να έχει την όψη μαρμελάδας. Ανακατεύουμε, βγάζουμε το ξυλάκι κανέλας και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο με την ζάχαρη  και την βανιλίνη και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά. Στην συνέχεια,ρίχνουμε το αλεύρι,το αυγό και το κονιάκ. Δεν θέλει πολύ ανακάτεμα,μόνο να ενσωματωθούν τα υλικά μας. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 28 εκ. Χωρίζουμε την ζύμη μας στα δύο  και σιγά σιγά, χρησιμοποιώντας τα χέρια μας απλώνουμε στο ταψί την ζύμη ανεβάζοντας την και στα τοιχώματα του ταψιού. Αδειάζουμε την γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Οποίος αγαπάει αρκετά το άρωμα της κανέλας, μπορεί να ρίξει λίγη τριμμένη κανέλα επάνω στην γέμιση.

Τώρα για να κλείσουμε την πίτα μας θα ανοίξουμε την υπόλοιπη μισή ζύμη που μας έμεινε ανάμεσα σε δυο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού. Απλώνουμε το αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο μας, βάζουμε την ζύμη μας και σκεπάζουμε με ένα ακόμα αντικολλητικό χαρτί. Με έναν πλάστη ή με τα χέρια μας, ανοίγουμε την ζύμη στο μέγεθος του ταψιού.  Γυρνάμε το κάτω φύλλο επάνω από την γέμιση και σκεπάζουμε την πίτα. Πατάμε γύρω γύρω με τα δάκτυλά μας να κλείσει καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,σε αέρα, στους 180° , για περίπου τρία τέταρτα. Όταν κρυώσει τελείως την διακοσμούμε με ζαχαρη άχνη και κανέλα. 

Καλή επιτυχία♥️
Σημείωση: Αν δεν έχουμε φαρίνα, χρησιμοποιούμε 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ένα κουταλάκι του γλυκού baking powder.

Μέχρι το επόμενο ραντεβού μας σας φιλώ και περιμένω τα σχόλια σας για τη συνταγή της μηλόπιτας!

Αν τη δοκιμάσετε θα χαρώ πολύ να κάνετε εμένα και τη busy mama tag στα social media για να μπορέσουμε να τη δούμε κι εμείς!

Εμένα μπορείτε να με βρείτε στο Instagram ως Cookiesbite_by_Alexandra και στο Facebook ως Cookies Bite

Author

Το όνομα μου είναι Έλενα. Είμαι 32 ετών και η καταγωγή μου είναι από το Άργος. Σύζυγος εδώ και 3 χρόνια και μαμά του Βαγγελάκη.

Write A Comment