ΒΙΒΛΙΟ / ΘΕΑΤΡΟ

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Δήμητρα Ιωάννου με αφορμή το βιβλίο της Η Κληρονόμος του Ποταμού

Pinterest LinkedIn Tumblr

Φίλη μου θα έχεις καταλάβει πια πόσο αγαπώ τις συνεντεύξεις με αγαπημένους συγγραφείς . Είναι ο τρόπος να τους προσεγγίσουμε και να μάθουμε λίγα παραπάνω πράγματα για τον άνθρωπο που μας ταξιδεύει με την πένα του, μας κάνει να ονειρευόμαστε , να αισθανόμαστε και να βιώνουμε μέσα από τα κείμενα του. Σήμερα έχω τη χαρά και τη μεγάλη τιμή να φιλοξενώ την κυρία Δήμητρα Ιωάννου με αφορμή το καινούριο της βιβλίο “Η Κληρονόμος του Ποταμού” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Πριν σε αφήσω να απολαύσεις τα όσα υπέροχα μοιράζεται μαζί μας να σου πω μόνο ότι για μένα η κα Ιωάννου είναι μια γυναίκα δοτική, πανέμορφη κι έχει πάντα έναν καλό λόγο στο στόμα της. Η γνωριμία μας έγινε μέσω Instagram και μπορώ να πω ότι με έχει κερδίσει με την καλοσύνη της αλλά και την αμεσότητα του χαρακτήρα της.

Η Κληρονόμος του Ποταμού με μάγεψε με κάθε τρόπο. Είναι ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει από την Ήπειρο στην Αθήνα της δεκαετίας του ’60 αλλά και σήμερα παρέα με μεταφυσικά στοιχεία από τις όχθες του ποταμού Αχέροντα. Ένα βιβλίο καλογραμμένο και βασισμένο στη λεπτομερή έρευνα της κας Ιωάννου γεμάτο έρωτες, μίση και πάθη, περιπέτεια και ταξίδια με φόντο την πανέμορφη Ελλάδα μας. Εγώ ξεχώρισα το δικό μου αγαπημένο ζευγάρι πρωταγωνιστών και περιμένω να το διαβάσεις κι εσύ ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις. Στο σημείο αυτό σε παραδίδω στην πένα της κας Ιωάννου .

1. Πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας.

Αγαπώ την Ελλάδα και αγαπώ τον άνθρωπο! Μαγεύομαι να εξερευνώ κάθε γωνιά της πατρίδας μας και ως φιλόλογος να συγκεντρώνω λαογραφικό υλικό, να διερευνώ σε βάθος τα γλωσσικά ιδιώματα των διάφορων τόπων και συνολικότερα την ελληνική γλώσσα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Από την άλλη ως ψυχοθεραπεύτρια γοητεύομαι από τη μελέτη των ανθρώπινων αντιδράσεων, διαδράσεων και συμπεριφορών και είναι χαρά μου που όλο αυτό το χαρμάνι βρίσκει τον τρόπο και περνά μέσα από τα βιβλία μου.

2. Τι σας ώθησε να εκφραστείτε μέσα από το γραπτό λόγο;

Νομίζω ότι είναι η συγγραφή είναι καταγεγραμμένη στο DNA μου. Από μικρή λάτρεψα το μολύβι και το χαρτί κι έγραφα παραμύθια και ιστορίες που τις διάβαζα στα άλλα παιδιά, ενώ στη συνέχεια ανεβάζαμε αυτοσχέδια θεατρικά, παίζοντας τους ρόλους των ηρώων. Μεγαλώνοντας το γράψιμο δεν έλειψε ποτέ από τη ζωή μου. Κάποια στιγμή που η καθημερινότητα μου ήταν ιδιαίτερα πιεστική, αποφάσισα να αντιδράσω και να δραπετεύσω, έστω για λίγο, σε μια δική μου πραγματικότητα που θα έφτιαχνα εγώ η ίδια. Έτσι ξεκίνησα να γράφω την ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ με την οποία με γνώρισαν οι φίλοι αναγνώστες και με αυτό τον τρόπο άρχισε η πορεία μου στο μονοπάτι της συγγραφής.  

3. Μπορείτε να μας περιγράψετε το ταξίδι που ξεκινά για ένα συγγραφέα από τη στιγμή που θα συλλάβει την ιδέα για το καινούριο του βιβλίο μέχρι τη στιγμή που θα το πάρει τυπωμένο στα χέρια του;

Όταν συλλάβω την αρχική ιδέα, κατ’αρχήν διερευνώ στο διαδίκτυο για πηγές και κατόπιν προχωρώ στη συλλογή και στη μελέτη του υλικού που θα με βοηθήσει να χτίσω το χωροχρονικό πλαίσιο. Παράλληλα η ενασχόληση μου με το πλέξιμο του ιστού της ιστορίας μου είναι καθημερινή πρακτική και η αλήθεια είναι πως με απασχολεί συχνά καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Όταν συλλέξω τα στοιχεία και ‘δω’ με τα μάτια του μυαλού και της φαντασίας μου ολοκληρωμένη την πλοκή, τότε και μόνο τότε ξεκινά η διαδικασία της συγγραφής. Όταν ολοκληρωθεί το έργο παραδίδεται στον εκδοτικό μας οίκο και πολλοί επαγγελματίες συνεργάζονται αρμονικά, ούτως ώστε να επιτευχθεί ένα άρτιο καθ’όλα αποτέλεσμα και το βιβλίο που θα κρατήσετε εσείς στα χέρια σας.   

dav

4.. Σε ποιο βαθμό επιλέγετε να γράφετε αυτοβιογραφικά;

Θα απαντούσα ότι δε γράφω αυτοβιογραφικά, τουλάχιστον όχι συνειδητά. Όμως γνωρίζω ότι ψήγματα της δικής μου προσωπικότητας ή των ανθρώπων του περιβάλλοντός μου μαζί με θραύσματα πληροφοριών ή συναισθημάτων από όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά μου υποσυνείδητα μεταφέρονται στα βιβλία και στους ήρωες. Οι χαρακτήρες τους είναι δομημένοι από όλα τα ‘υλικά’ που κατά καιρούς έχουν αποθησαυριστεί στην αποθήκη του υποσυνειδήτου μου και ανασύρονται για να δημιουργήσουν κάθε φορά μια εντελώς νέα προσωπικότητα.

5. Κατά πόσο επηρεάζεστε από την επικαιρότητα στην προσπάθεια σας να βρείτε το θέμα του επόμενου βιβλίου σας;

Σας μιλάω ειλικρινά, δεν επιλέγω τα θέματά μου, μάλλον αυτά με επιλέγουν! 😀 Μπορεί το έναυσμα να είναι οτιδήποτε, ένα μαγευτικό τοπίο, μια φράση, ένα βλέμμα, μια εικόνα, μια διήγηση ή μια ανάμνηση και έτσι να αρχίσει να πλέκεται ο ιστός της επόμενης ιστορίας. Η διαδικασία είναι λίγο υπερβατική αλλά έχω την τάση να αφήνομαι στη ροή, γεγονός που ως τώρα δε με έχει απογοητεύσει. Το αντίθετο θα έλεγα!

6. Ως αναγνώστρια λατρεύω το happy end σε ένα βιβλίο και μάλιστα αυτο το τέλος που όλα τακτοποιούνται ως δια μαγείας, τιμωρούνται οι κακοί και η αγάπη θριαμβέυει. Ξέρετε από την αρχή ότι η ιστορία σας θα έχει ευτυχισμένο τέλος ή είναι κάτι που απλά το οφείλετε στους ήρωές σας;

Επειδή συνήθως οι ήρωές μου βιώνουν ρεαλιστικά προβλήματα και δυσκολίες, φροντίζω στο τέλος να υπάρχει η κάθαρση που θα ανακουφίσει και θα χαροποιήσει την ψυχή του αναγνώστη. Θέλω οι αναγνώστες να κλείνουν τα βιβλία με αγαλλίαση και με την αίσθηση ότι η ιστορία που διάβασαν είναι ολοκληρωμένη και πλήρης. Επιθυμώ όλες οι εκκρεμότητες να έχουν ταχτοποιηθεί και φυσικά να έχουν λυθεί όλοι οι κόμποι και να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.

7. Ποιες ώρες της ημέρας σας αρέσει να γράφετε;

Μου αρέσει να γράφω τις νύχτες την ώρα που το σπίτι ησυχάζει κι εγώ έχω τη δυνατότητα να χαθώ ολοκληρωτικά στο σκηνικό και στον κόσμο των ηρώων της εκάστοτε ιστορίας μου. Βέβαια, μη νομίζετε, και το πρωί έχει τη χάρη του, οπότε τελικά μάλλον είμαι παντός καιρού. Το σημαντικό είναι όμως να υπάρχει ησυχία για να εμβυθιστώ στην πραγματικότητα του βιβλίου μου.

8. Μπορείτε να μας περιγράψετε μια τυπική σας μέρα;

Ξεκινάω το πρωινό μου με ένα φλιτζάνι δυνατό καφέ και θετικούς ανθρώπους! Κατόπιν διεκπεραιώνω όλα τα πρακτικά καθημερινά ζητήματα και γύρω στις 13.00 είμαι έτοιμη για να ξεκινήσω δουλειά στο γραφείο μου. Κατόπιν ένα ευχάριστο διάλειμμα για να δω λίγο τους δικούς μου και αργότερα συγγραφή ή έρευνα.  

9. Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που ξεκινά τώρα να κηνυγά το όνειρό του να γίνει συγγραφέας;

Να αγαπά πραγματικά αυτό που κάνει. Να ερευνά με πάθος και να γράφει με μεράκι παραμερίζοντας κάθε προσωπική φιλοδοξία. Όταν έγραψα το πρώτο μου βιβλίο, την Κασσάνδρα, ειλικρινά το έκανα από αγάπη προς την ιστορία που είχε σχηματιστεί στο μυαλό μου, χωρίς να έχω καν σκεφτεί πως θα μπορούσα να δω αυτό το έργο στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Όταν το διάβασαν ολοκληρωμένο κάποιοι δικοί μου άνθρωποι, με πίεσαν να το στείλω σε κάποιους εκδοτικούς προς αξιολόγηση. Το έστειλα στον πιο αγαπημένο μου εκδοτικό οίκο τον οποίο επέλεγα και ως αναγνώστρια και κάπως έτσι άρχισε η πορεία μου στο μονοπάτι της συγγραφής.

10. Μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάτι από το επόμενο σας βιβλίο;

Η επόμενη ιστορία διαδραματίζεται σε ένα υπέροχο ελληνικό νησί που μου έχει κλέψει την καρδιά. Έζησα τόσο έντονες στιγμές στον κόσμο των ηρώων μου και παρακολούθησα με τόση αγωνία τις ολοζώντανες διαδράσεις τους, που ενθουσιάστηκα και ελπίζω να νιώσετε κι εσείς το ίδιο, όταν με το καλό το κρατήσετε στα χέρια σας.

και τέλος…

11. Ως busy woman θα θέλατε να μοιραστείτε με τις γυναίκες που μας διαβάζουν τρια δικά σας μυστικά ομορφιάς;

Λοιπόν αυτό που δεν αμελώ ποτέ είναι ο σχολαστικός καθαρισμός μετά το μακιγιάζ και οπωσδήποτε ενυδάτωση, ενυδάτωση, ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ!

Μετά θα σας πω ότι λατρεύω μια μάσκα που φτιάχνω με υλικά που έχετε σίγουρα στην κουζίνα σας, μια κουταλιά αλεσμένου καφέ αναμεμειγμένη με μια κουταλιά μέλι. Την αφήνω 20 λεπτά στο πρόσωπό μου, κάνω μασάζ και την αφαιρώ. Αν το κάνετε μια φορά τη βδομάδα θα δείτε μεγάλη διαφορά!

Τέλος μην αμελείτε την ψυχολογία σας. Επειδή έχω δει ανθρώπους κυριολεκτικά να μεταμορφώνονται μπροστά μου, σας λέω με σιγουριά πως οι θετικές σκέψεις και η ηρεμία είναι το πιο ισχυρό όπλο ομορφιάς!

Την κα Ιωάννου μπορείτε να την ακολουθήσετε στο Instagram όπου μοιράζεται μαζί μας κομμάτια της καθημερινότητάς της.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

1960

Η μυστηριώδης γυναίκα που περιδιαβάζει στις όχθες του Αχέροντα χαρίζει τις γνώσεις της στη δεκαεξάχρονη Φιλίτσα. Η τελευταία φτάνει στην Αθήνα, αλλάζει το όνομά της σε Ρόζα και χτίζει μια αυτοκρατορία από το μηδέν. Η πολυτάραχη ζωή της Ρόζας σημαδεύεται από μεγάλους έρωτες, ισχυρές ίντριγκες, έντονα μίση κι ένα σκοτεινό μυστικό που καλείται να περιφρουρήσει πάση θυσία, ακόμα και με την ίδια της τη ζωή. 

2017 

Η δολοφονία της πασίγνωστης πλέον Ρόζας Παλαιολόγου συγκλονίζει το πανελλήνιο και ο διάσημος ερευνητής Χρήστος Βαράγκης μαζί με την εγγονή της, τη Λευκή, καλούνται να λύσουν το μυστήριο. Όσο περνά ο καιρός, εισχωρούν όλο και πιο βαθιά σε έναν λαβύρινθο μίσους και θανάσιμων εχθρών. Κι ενώ αναζητούν τη λύση στο παρελθόν, η βοήθεια έρχεται ανέλπιστα από το αγερικό του ποταμού. Ποια είναι η μυστηριώδης Λευκοθέα που αναδύεται από τα πέπλα του χρόνου και φαντάζει φτιαγμένη από τα αθάνατα νερά; Θα καταφέρουν να λύσουν τους γρίφους της Ρόζας, έτσι όπως φαίνεται η ίδια να τους καθοδηγεί μέσα από τα έργα αρχαίων δημιουργών που έχουν υμνήσει τον επιβλητικό Αχέροντα;

Ένα βιβλίο κεντημένο με τους θρύλους του ποταμού των στεναγμών και των μυθικών παραποτάμων του, που διέσχιζαν τον Άδη. Μια ιστορία που, περνώντας μέσα από τον θάνατο, υμνεί τη ζωή!

Είναι ένα βιβλίο που σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!!!

Αυτά για σήμερα από τη busy mama! Κι αν θέλετε να τα λέμε συχνότερα ελάτε στην παρέα του busymama.gr σε Instagram & Facebook.

Είμαι η Έλενα, αλλιώς η busy mama. Εκπαιδευτικός και μαμά ενός μικρού πρίγκιπα κι ενός μικρού ροζ μακαρόν. Ερωτευμένη πάντα με εκείνο το αγόρι που γνώρισα το 2005 και συνεχίζει ακόμα να με αντέχει. Πιστεύω ακράδαντα ότι μια μαμά δεν παύει ποτέ να είναι και γυναικά. Το busymama.gr έχει ως κέντρο του τη γυναίκα σε όλους της τους ρόλους.

Γράψτε ένα Σχόλιο