Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και οι προετοιμασίες για τις άγιες μέρες που έρχονται συνεχίζουν δυναμικά με ψώνια και φυσικά πολλά μαγειρέματα. Η μαμά μου πάντα Μεγάλη Τρίτη φτιάχνει τα πασχαλινά κουλουράκια και τα τσουρέκια φυσικά. Η συνταγή της Αλεξάνδρας μας έφτασε την κατάλληλη στιγμή. Πάμε να δούμε αναλυτικά τη συνταγή για τα πασχαλινά κουλουράκια και τσουρέκια της Αλεξάνδρας.
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
410 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
4 αυγά μεσαία και 1 ακόμα για το αυγούλωμα
100 ml πορτοκάλι
100 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1200 γρ. αλεύρι μαλακό
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 βανιλίνες
1 κ. γ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε για περίπου 6 με 7 λεπτά την ζάχαρη με το βούτυρο και το ξύσμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα, ένα. Διαλύουμε την σόδα με τον χυμό πορτοκάλι και το προσθέτουμε στο μίγμα μας. Συνεχίζουμε με το γάλα. Σε ένα μεγάλο μπολ έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι με το μπέικιν, την μαστίχα, το μαχλέπι και την βανιλίνη. Είναι σημαντικό να είναι κοσκινισμένο το αλεύρι για να γίνουν αφράτα τα κουλουράκια μας. Ρίχνουμε το μισό στον κάδο και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μισό. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι και να ενωθεί το ζυμάρι μας.
Σταματάμε το μίξερ και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί μισή ώρα. Στην συνέχεια, πλάθουμε μπαλάκια με την ζύμη. Αν έχουμε ζυγαριά κουζίνας, τα ζυγίζουμε να είναι 30 γρ. Τα πλάθουμε κορδόνι και τα γυρνάμε σε πλεξουδιτσα. Βγαίνουν γύρω στα 90 -93 κουλούρια. Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Χτυπάμε το αυγό με λίγο γάλα και τα αλείφουμε με ένα πινέλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 12 περίπου λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν και τα φυλάμε σε μεταλλικό κουτί για να διατηρηθούν φρέσκα. Μοσχοβολάει όλο το σπίτι όταν ψήνονται. Φτιάξτε τα, είναι υπέροχα!
Τα πασχαλινά κουλουράκια και τσουρέκια της Αλεξάνδρας
FOLLOW US ON INSTAGRAM
Για το τσουρέκι…
ΥΛΙΚΑ για 1 τσουρέκι του 1 κιλού
Προζύμι
40 γρ. νωπή μαγιά
60 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
75 γρ. αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
45 γρ. βούτυρο 82% λιπαρά
135 γρ. ζάχαρη
2 μεσαία αυγά
85 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
20 ml χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 γρ. μαστίχα τριμμένη
Μια τσιμπιά αλάτι
1 βανιλίνη
1/2 κ.γ. μαχλέπι
425 γρ. Αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
40 γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο, χλιαρό
αμύγδαλο φιλέ για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μαζί με τα 75 γρ. αλεύρι. Φτιάχνουμε, έτσι, το προζύμι μας. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε σημείο που δεν είναι σε ρεύμα αέρα για 1/2 με 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα 45 γρ. βούτυρο, την ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα, τον χυμός, το ξύσμα, την μαστίχα, το αλάτι, την βανίλια, το μαχλέπι και ζεσταίνουμε το μίγμα μέχρι να γίνει χλιαρό. Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός. Δεν θέλουμε να βράσει μόνο να γίνει χλιαρό. Τοποθετούμε το μίγμα στον κάδο του μίξερ, βάζουμε τον γάντζο και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε με το προζύμι , μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη. Τέλος, προσθέτουμε σταδιακά, με συνεχόμενη σταθερή ροή το λιωμένο βούτυρο. Αυτό είναι που θα μας δώσει μαστιχωτό, όλο ίνες τσουρέκι. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη και να μην κολλάει στα τοιχώματα.
Τα πασχαλινά κουλουράκια και τσουρέκια της Αλεξάνδρας
Τα τσουρέκια θέλουν υπομονή και αγάπη. Είναι μια διαδικασία που κρατάει αρκετή ώρα με τα φουσκώματα, αλλά τα αρώματα του και η γεύση του θα σας αποζημιώσει.