Η νηστεία συνεχίζεται και ταυτόχρονα  είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη περίοδος για όλους μας αλλά ας προσπαθήσουμε να δούμε τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά. Είμαστε σπίτι με τα παιδάκια μας και μπορούμε να μπούμε στην κουζίνα μαζί και να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο και πολύ διαφορετικό κέικ μαζί τους. Τα μικρά μας θα το ευχαριστηθούν πολύ και μην ξεχνάτε ότι έτσι δημιουργούμε όμορφες στιγμές και αναμνήσεις που θα τα συντροφεύουν καθώς θα μεγαλώνουν.  Τι λέτε λοιπόν για ένα νηστίσιμο κέικ με γλυκοπατάτα και γέμιση κανέλας;


Υλικά:

475γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

200γρ. ζάχαρη

3 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

Μια πρέζα αλάτι

2 κούπες ή 500 ml γάλα σόγιας ή αμυγδάλου

200 γρ. πουρές γλυκοπατάτας*

3 κ.σ. ξύδι από μήλο

1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες 

Νηστίσιμο κέικ με γλυκοπατάτα και γέμιση κανέλας

Γέμιση Κανέλας:

130 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου

 55 γρ. Μαύρη ζάχαρη

1/4 ml (65ml) γάλα αμυγδάλου ή γάλα σόγιας

3 κ.σ. κανέλα 


Γλάσο από σιρόπι σφένδαμου (προαιρετικό)

2 κ.σ. γάλα

3 κ.σ. σιρόπι σφένδαμου

2 κούπες ζάχαρη άχνη

1 βανιλίνη

Λίγη κανέλα

Μια πρέζα αλάτι 

Νηστίσιμο κέικ με γλυκοπατάτα και γέμιση κανέλας

Το νηστίσιμο κέικ με γλυκοπατάτα και γέμιση κανέλας είναι μια τέλεια επιλογή τώρα που μένουμε σπίτι και για όσους νηστεύουν είναι μια τέλεια επιλογή γλυκού.


Εκτέλεση:

Βουτυρώστε μια φόρμα για κέικ και προθερμάνετε τον φούρνο σας. Ανακατέψτε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ ανακατέψτε καλά τα υγρά υλικά. Ρίξτε το μείγμα των υγρών στα στερεά ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν όλα τα  υλικά και να   ομογενοποιηθεί το μείγμα σας. Μην σας κάνει εντύπωση που δεν υπάρχει βούτυρο στην συνταγή σας μέχρι τώρα. Δεν έχει γίνει λάθος, δεν το έχω ξεχάσει. Όλο το βούτυρο της συνταγής θα το βάλουμε στην γέμιση κανέλας. Αυτή η λεπτομέρεια κάνει το κέικ αυτό τελείως διαφορετικό απ’ ότι έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα.

Ας φτιάξουμε τώρα την γέμιση: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα. Παίρνουμε την φόρμα του κέικ ,ρίχνουμε το 1/3 του μείγματος μέσα, από πάνω βάζουμε την γέμιση κανέλας και στρώνουμε να πάει παντού. Τελειώνουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνουμε στους 160° για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το ξεφορμάρουμε επάνω σε μια σχάρα. 

Νηστίσιμο κέικ με γλυκοπατάτα και γέμιση κανέλας


Γλάσο σφενδάμου: Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη άχνη, το αλάτι, την βανίλια και την κανέλα και προσθέτουμε ανακατεύοντας το γάλα και το σιρόπι μέχρι να έχουμε την ρευστότητα που επιθυμούμε. Αν το θέλουμε πιο ρευστό, ρίχνουμε ελάχιστο γάλα ακόμα. Αν το θέλουμε πιο πυκνό, βάζουμε λιγότερο γάλα. Όταν κρυώσει τελείως, περιχύνουμε  το κέικ με το γλάσο. Καλή επιτυχία!


*Για τον πουρέ γλυκοπατάτας: Ξεφλουδίζουμε, κόβουμε σε φέτες και αλείφουμε με ελάχιστο λάδι τις φέτες γλυκοπατάτας. Ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά στους 170° ή μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Μόλις κρυώσουν, λιώνουμε με λίγο νερό στο multi. Μπορούμε να φτιάξουμε 2 ή 3 γλυκοπατάτες μαζί και να συντηρήσουμε τον πουρέ στο ψυγείο.


**Σιροπι σφένδαμου βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ .

Καλή επιτυχία !  Αν τη δοκιμάσετε θα χαρώ πολύ να κάνετε εμένα και τη busy mama tag στα social media για να μπορέσουμε να τη δούμε κι εμείς! Εμένα μπορείτε να με βρείτε στο Instagram ως Cookiesbite_by_Alexandra και στο Facebook ως Cookies Bite

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπάρες δημητριακών με μέλι και ταχίνι

Author

Το όνομα μου είναι Έλενα. Είμαι 32 ετών και η καταγωγή μου είναι από το Άργος. Σύζυγος εδώ και 3 χρόνια και μαμά του Βαγγελάκη.

Write A Comment