ΠΑΙΔΙ

Παιδί και σκύλος

Pinterest LinkedIn Tumblr

Παιδί και σκύλος

Μια ιδιαίτερη σχέση! Έχει ασφάλεια αυτή η σχέση; Ποσό καλό είναι να υπάρχει η επαφή αυτή; Και πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει;

Μετά λύπης μου εδώ και χρόνια ακούω τους γονείς να λένε πως πήραν σκύλο για τα παιδιά.. Αυτό το σκεπτικό είναι η συνταγή για σίγουρη αποτυχία!

Είναι πραγματικά ωφέλιμο να μεγαλώνουν παιδιά με κατοικίδιο από πολλές απόψεις, όμως τελικά πόσο ωφέλιμο είναι όταν ένα παιδί τραυματίζεται σοβαρά, ή ακόμη μπορεί να χάσει και τη ζωή του;

Όλα εξαρτώνται από τα όρια που θέτουμε στη σχέση αυτή. Είναι απαραίτητο να εκπαιδεύουμε τα ζωάκια ώστε να έχουν καλή συμπεριφορά – δηλαδή για παράδειγμα: να μην πηδούν επάνω μας και μας να μη μας σπρώχνουν, να μην καταστρέφουν αντικείμενα στο σπίτι, να μην αγριεύουν όταν πλησιάζουμε στο φαγητό τους κτλ.

Τι θα λέγαμε όμως για την εκπαίδευση των παιδιών και των γονέων τους όσον αφορά τη δική τους συμπεριφορά; Εκεί ούτε λόγος. Αν και αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια, παραμένει μικρό το ποσοστό των Ελλήνων γονέων που αναζητούν πληροφορίες όσον αφορά τη συμπεριφορά και την εκπαίδευση των μελών της οικογένειας.

Τα αποτελέσματα γνωστά: ατυχήματα , ζώα αδέσποτα, ζώα που μεταφέρθηκαν στο χωριό (γιατί εκεί παρατάμε τις ευθύνες μας, αφού στην πόλη δεν ασχολείται κανείς πλέον…) σε πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης, ζώα εγκλωβισμένα σε ταράτσες ή εξοχικά (γιατί απλά τώρα τα παιδιά μεγάλωσαν και έχουν άλλα ενδιαφέροντα).

Το ζώο δεν είναι παιχνίδι, δεν είναι μηχάνημα ψυχοθεραπείας, δεν είναι το χάπι κατά της μοναξιάς!

Είναι μια υιοθεσία σε ένα πλάσμα με αισθήματα, ανάγκες και υποχρεώσεις!

Ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε μια σοφή επιλογή;

  1. Να πάρουμε τη γνώμη 2-3 ειδικών, εκπαιδευτών, κτηνιάτρων.
  2. Να αξιολογήσουμε τις περιστάσεις μας και τι είδους κατοικίδιο θα είναι ευτυχισμένο μαζί μας, όχι τι μας αρέσει εμφανισιακά! Ή τι θέλω από παλιά!

Οι λάθος επιλογές είναι μεγάλο πρόβλημα. Γνωρίζω περίπτωση που 80χρονος υιοθέτησε Dogo Argentino κουτάβι…Το ερώτημα εδώ είναι, πόσα χρόνια θα ζήσει ο ηλικιωμένος; Που θα καταλήξει αυτό το ζώο έπειτα; Το επίπεδο δραστηριότητας  του 80χρονου ποιο είναι; Θα καταφέρνει κάθε μέρα να εκτονώνει την ενέργεια του κατοικίδιου του;

Τα κριτήρια λοιπόν είναι αρκετά και ο καλύτερος τρόπος για να πάρουμε σωστή απόφαση, είναι να κάνουμε έρευνα, να μη ντρεπόμαστε να ρωτάμε. Να διαβάζουμε,  να ακούμε! Όση περισσότερη γνώση αποκτούμε τόσο πιο ασφαλή και χαρούμενη θα είναι η συμβίωση μας με το κατοικίδιο.

Τομαζίνος Δημήτρης

Professional dog training systems

WEBSITE: https://wetrainbecausewecare.gr

FB: https://www.facebook.com/dimitristomazinos/

INSTA: https://www.instagram.com/we_train_because_we_care/ Τις τελευταίες μέρες τρέχει κι ένας διαγωνισμός στο προφίλ μου στο Instagram και θα χαρώ πολύ να συμμετέχετε! Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ!

Είμαι η Έλενα, αλλιώς η busy mama. Εκπαιδευτικός και μαμά ενός μικρού πρίγκιπα κι ενός μικρού ροζ μακαρόν. Ερωτευμένη πάντα με εκείνο το αγόρι που γνώρισα το 2005 και συνεχίζει ακόμα να με αντέχει. Πιστεύω ακράδαντα ότι μια μαμά δεν παύει ποτέ να είναι και γυναικά. Το busymama.gr έχει ως κέντρο του τη γυναίκα σε όλους της τους ρόλους.

Γράψτε ένα Σχόλιο