Σπιτική σπανακόπιτα με χειροποίητο λεπτό φύλλο για σήμερα! Με τα υλικά που θα σας δώσω μπορείτε να φτιάξετε 2 ταψάκια σπανακόπιτα, να ψήσετε το ένα και το άλλο να το τυλίξετε καλά με μεμβράνη και να το βάλετε στην κατάψυξη. Μπορείτε να το διατηρήσετε τουλάχιστον ένα μήνα και όποτε το θέλετε , το βγάζετε και το ψήνετε κατευθείαν. Έτσι, κάνοντας μια φορά τον κόπο, θα γλιτώσετε πολύτιμο χρόνο και θα έχετε φρεσκομαγειρεμένη σπανακόπιτα όποτε θέλετε!

Σπιτική σπανακόπιτα με λεπτό φύλλο


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

750 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

340 ml νερό

1,5 κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. ξύδι

100ml ελαιόλαδο

αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

Σπιτική σπανακόπιτα με λεπτό φύλλο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε με τον γάντζο του μίξερ για περίπου 10-12´, μέχρι να μαλακώσει η ζύμη. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε αλεύρι  στον πάγκο μας και συνεχίζουμε και δουλεύουμε για λίγο ακόμα το ζυμάρι με τα χέρια μας. Όταν το ζυμάρι θα είναι μαλακό, εύπλαστο και δεν θα κολλάει στα χέρια μας λαδώνουμε μια λεκάνη και το αφήνουμε εκεί σκεπασμένο να ξεκουραστεί για 30´- 60´. Η ζύμη μας, πρέπει να έχει βάρος περίπου 1200 γρ. Κόβουμε 12 μπαλάκια των 100 γρ.

Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και μην ξεραίνονται και παίρνουμε ένα, ένα μπαλάκι ζύμης, το απλώνουμε σε αλευρωμένης επιφάνεια και το ανοίγουμε με τον πλαστή μας όσο πιο πολύ μπορούμε, έως ότου γίνει σαν ένα λεπτό σεντόνι ζύμης. Αλευρώνουμε την επιφάνεια του και στοιβάζουμε τα φύλλα το ένα επάνω στο άλλο όπως τα ανοίγουμε. Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί 34εκ. Στρώνουμε από κάτω ένα φύλλο, το λαδώνουμε καλά, στρώνουμε το δεύτερο, ξανά λαδώνουμε, στρώνουμε και το τρίτο και στην συνέχεια βάζουμε την γέμιση της σπανακόπιτας. Κλείνουμε την πίτα μας με τον ίδιο τρόπο βάζοντας αλλά 3 φύλλα ελαφρώς τσαλακωμένα από πάνω λαδώνονται τα. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν έξω από το ταψί προς τα μέσα, στρίβοντας τα σε κόθρο. Χαράζουμε με ένα μυτερό μαχαίρι την πίτα, λαδώνουμε  το τελευταίο φύλλο και πασπαλίζουμε, αν θελουμε, με σουσάμι και μαυροκουκι. 

Σπιτική σπανακόπιτα με λεπτό φύλλο

Σπιτική σπανακόπιτα με λεπτό φύλλο


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΗ

2 κιλά σπανάκι

7-8 πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες

12 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα

1/2 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες 

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

2 ματσάκια σέσκουλα  χοντροκομμένα

1 φλ. τραχανά ( ξυνό ή γλυκό δεν έχει σημασία)

1 κιλό φέτα 

1 κουτί γάλα εβαπορέ

1 κ. ελαιόλαδο 

4 αυγά

Αλάτι και πιπέρι

Σπιτική σπανακόπιτα με λεπτό φύλλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε, στραγγίζουμε  και χοντροκόβουμε το σπανάκι. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 3-4 κ.σ. νερό και αχνίζουμε τα χόρτα μας και τα μυρωδικά μας. Αδειάζουμε σε μια λεκάνη τα αχνισμένα χορταρικά, προσθέτουμε τον τραχανά, την φέτα σε τρίμματα, το αλάτι  και το πιπέρι. Σε μια μπασίνα, ανακατεύουμε τα αυγά, το λάδι και το γάλα. Χωρίζουμε την γέμιση στα ταψάκια μας ρίχνουμε σε κάθε ταψί το μείγμα αυγού κρατώντας λίγο για να ρίξουμε στο τέλος, αφού κλείσουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο. Χαράζουμε και ρίχνουμε το μείγμα αυγού. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° , στις αντιστάσεις για περίπου 1ωρα.  

Καλή επιτυχία! Βρείτε με στο Instagram ως Cookiesbite_by_Alexandra και στο Facebook ως Cookies Bite Φτιάξτε αυτή την σπιτική σπανακόπιτα με λεπτό φύλλο και κάντε μας tag να δούμε τις δημιουργίες σας!!!

Διαβάστε επίσης: Το εύκολο και ζουμερό σουφλέ σοκολάτας της busy mama

Εύκολο και πεντανόστιμο ψωμάκι χωρίς ζύμωμα

Author

Το όνομα μου είναι Έλενα. Είμαι 32 ετών και η καταγωγή μου είναι από το Άργος. Σύζυγος εδώ και 3 χρόνια και μαμά του Βαγγελάκη.

Write A Comment