Μένουμε σπίτι και η αλήθεια είναι πως συνεχώς μαγειρεύουμε. Δοκίμασα νέες συνταγές, έφτιαξα παλιές, δοκιμασμένες κι αγαπημένες αλλά μου μπήκε στο μυαλό να δοκιμάσω να φτιάξω τους σπανακοκεφτέδες που έφτιαχνε η συχωρεμένη η γιαγιάκα μου η Ελένη. Για την ιστορία να πω ότι τη συνταγή για σπανακοκεφτέδες της γιαγιάς Ελένης δεν την κατέγραψε ποτέ ούτε η μαμά μου ούτε η θεία μου κι έτσι τη θυμούνταν στο περίπου.

Αυτό που θυμάμαι πάντα ήταν ότι η γιαγιά έφτιαχνε τους σπανακοκεφτέδες την περίοδο της νηστείας. Ήταν τόσο νόστιμοι που ακόμα κι εμείς τα παιδιά τρώγαμε καμιά δεκαριά στην καθισιά μας. Δεδομένο ήταν ότι όταν αποφάσιζε να τους φτιάξει τηγάνιζε 50-60 κεφτέδες για να φτάσουν για όλους. Έτσι λοιπόν κάτι οι αναμνήσεις, κάτι το #μένουμεσπίτι είπα να δοκιμάσω να αναστήσω τη συνταγή της μιας και είχα σπανάκι στην κατάψυξη από τη μαμά μου.

Όσοι με ακολουθείτε στο Instagram θα είδατε στα stories μου πως τους έφτιαξα και μάλιστα πολλά κορίτσια μου ζητήσατε τη συνταγή οπότε ιδού αναλυτικά η συνταγή.

Στα υλικά για τη συνταγή για τους σπανακοκεφτέδες της γιαγιάς Ελένης κατέληξα μετά από όσα θυμόταν η μαμά μου και ότι θυμόμουν εγώ από γεύση.

Υλικά:

1 κιλό σπανάκι κομμένο σε κομμάτια των 2-3 εκ.

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

μπόλικο άνηθο ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

τριμμένη φρυγανιά σχεδόν το μισό σακουλάκι της συσκευασίας

1 αυγό

αλάτι, πιπέρι και γλυκιά πάπρικα

2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι Γ.Ο.Χ και λίγο χλιαρό νεράκι

Εκτέλεση:

Πάμε να δούμε πως έφτιαξα τη συνταγή για σπανακοκεφτέδες λοιπόν της γιαγιάς Ελένης. Αρχικά ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Στο τέλος βάζουμε το αλευράκι και το νεράκι κι αυτόματα θα γίνουν ένα όμορφο μείγμα έτοιμο για πλάσιμο. Εδώ να πω ότι η γιαγιά τους τηγάνιζε. Εγώ, όμως, απεχθάνομαι τη διαδικασία του τηγανίσματος (και μάλιστα την προηγούμενη είχα τηγανίσει τον παραδοσιακό μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου, δεν υπήρχε περίπτωση να ξανατηγανίσω) οπότε τους έβαλα στο φούρνο. Αν επιλέξετε να τους τηγανίσετε είναι εύκολα τα πράγματα, αν θελήσετε να τους ψήσετε τότε θα πρέπει να προθερμάνετε τον φούρνο καλά στους 200 βαθμούς. Εγώ τους έπλασα σαν μικρά μπιφτεκάκια και τους έβαλα στη λαδόκολλα. Έψησα για περίπου 35 λεπτά.

Σέρβιρα με πατατούλες σαν τηγανιτές στο φούρνο, πίτες για σουβλάκι και σκορδαλιά που είχε μείνει από τον μπακαλιάρο!

Extra tip: Ο Μπάμπης τους έφαγε ως άλλα μπιφτέκια λαχανικών σε πίτα από σουβλάκι με κέτσαπ και μουστάρδα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τυροπιτάκια της μαμάς από το Justlife.gr

Author

Το όνομα μου είναι Έλενα. Είμαι 32 ετών και η καταγωγή μου είναι από το Άργος. Σύζυγος εδώ και 3 χρόνια και μαμά του Βαγγελάκη.

Write A Comment