BUSY MAMA

Όλγα Χριστινάκη: Συνέντευξη με την υποψήφια Δήμαρχο του Δήμου Δάφνης-Υμηττού. “Και φυσικά έχω νιώσει ενοχές για τα παιδιά μου και εκείνο το αμείλικτο ερώτημα «αν ήμουν όσο έπρεπε εκεί», αν και λειτούργησα πολύ ως μάνα καγκουρό, που τα έπαιρνα πάντα μαζί μου.”

Pinterest LinkedIn Tumblr

1.    Πες μας Όλγα πως ξεκίνησε το ταξίδι στον χώρο της πολιτικής για σένα;;; 

Η πολιτική, είναι μια μάλλον παρεξηγημένη έννοια και αυτό οφείλεται, πρωτίστως, στους πολιτικούς, αλλά και στο ότι αρεσκόμαστε στο να φταίει πάντα κάποιος άλλος. Κι αυτός ο άλλος είναι αυτός που ασχολείται. Αυτός που του έχουμε αφήσει εμείς τον χώρο να ασχολείται. Τα πάντα, κατά τη γνώμη μου, είναι πολιτική. Οτιδήποτε μπορεί να αλλάξει και ιδανικά να βελτιώσει την προοπτική της ζωής μας ακουμπάει στην πολιτική. Προσωπικά, από μικρή όπου έβλεπα αγώνα κινούμουν κατά πάνω του. Άλλοτε στην πρώτη σειρά, άλλοτε στα μετόπισθεν, αλλά πάντα εκεί. Από τα μαθητικά μου χρόνια, έπειτα στη φοιτητική μου ζωή, στην εργασία μου, στον κοινωνικό μου περίγυρο, μετά με τα παιδιά μου και τα σχολεία τους, πάντα προσπαθούσα μέσα από την παρουσία μου στον συλλογικό αγώνα να συμβάλλω στο να μετακινηθεί αυτός ο κόσμος ένα λίγο προς το καλύτερο. Ίσως είναι μια εσωτερική ανάγκη. Μπαίνοντας στους συλλόγους γονέων των σχολείων των παιδιών μου έδωσα όλη μου την ψυχή εκεί. Οι γονείς το είδαν και το εκτίμησαν αυτό και τους ευχαριστώ που για χρόνια μου έχουν εμπιστευτεί το τιμόνι τόσο στα σχολεία των δικών μου παιδιών όσο και στην Ένωση Συλλόγων Γονέων του δήμου Δάφνης Υμηττού. Κάποια στιγμή, λοιπόν, ήρθε η μεγάλη πρόκληση. Αγωνίζεσαι που αγωνίζεσαι για ένα καλύτερο αύριο μέσα από τα σχολεία, γιατί δεν μπαίνεις μπροστά και για ένα καλύτερο αύριο μέσα από τον δήμο, ερωτήθηκα. Κοντοστάθηκα στη σκέψη. Δεν ήταν κάτι που είχα κατά νου. Όμως ναι. Ο αγώνας δίνεται κυρίως στην πρώτη γραμμή. Και κάποιοι άνθρωποι με πίστεψαν. Κι αυτοί γίνονται όλο και περισσότεροι. Και τους πιστεύω κι εγώ. Πως μαζί θα πολεμήσουμε την ασχήμια. Κι έτσι βρέθηκα να είμαι επικεφαλής μιας δημοτικής παράταξης και να παλεύω, με πίστη και σχέδιο, για αυτόν τον δήμο, για τη Δάφνη και τον Υμηττό, που τόσα αξίζει και τόσα λίγα έχει. Πέντε χρόνια τώρα όμως, που βρίσκομαι στο αυτοδιοικητικό μετερίζι, δεν αισθάνθηκα ούτε για ένα λεπτό πολιτικός, με την έννοια του κάτι διάφορο από τους γύρω μου που δίνουν τον δικό τους αγώνα. Αισθάνομαι και παραμένω η Όλγα που ήξεραν και η Όλγα που έμαθαν κι άλλοι σε αυτή τη διαδρομή και αντιστέκομαι σθεναρά σε εκείνο το ισοπεδωτικό «όλοι ίδιοι είναι». Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αν θέλετε να με λέτε πολιτικό, πείτε με, αλλά μη λέτε ότι όλοι ίδιοι είμαστε, όχι τουλάχιστον πριν με κρίνετε εμένα, ως Όλγα που ασχολείται με τα κοινά.

2.    Όντας μια πολυάσχολη μαμά, πόσο εύκολο είναι να συνδυάσεις την οικογένεια, τη δουλειά και την ενασχόληση σου με τα κοινά; 

Υπάρχουν φορές που «μάτωσα», αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Ποια γυναίκα δεν έχει «ματώσει» στην καθημερινότητά της; Είναι τόσοι οι ρόλοι μας και τόσος δρόμος ακόμα που έχουμε να διανύσουμε μέχρι την ουσιαστική ισότητα, που δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε ανάσα. Είναι ένας αγώνας που δεν έχει σταματημό και ναι, την ένιωσα τη διαφορά της πίεσης επειδή είμαι γυναίκα. Αλλά δεν την άφησα να με σταματήσει. Ευτυχώς είμαι από τις τυχερές εκείνες που ο σύντροφος της ζωής μου είναι απόλυτα παρών. Οι φίλες μου πολλές φορές με ρωτάνε αν κρύβω κι άλλο ένα εικοσιτετράωρο στην τσέπη μου και πότε προλαβαίνω. Δεν προλαβαίνω, τους απαντώ. Απλώς δεν μετριάζομαι. Προσπαθώ. Κάπου χάνω, κάπου χάνομαι, κάπου κερδίζω, κάπου χαρίζομαι. Και φυσικά έχω νιώσει ενοχές για τα παιδιά μου και εκείνο το αμείλικτο ερώτημα «αν ήμουν όσο έπρεπε εκεί», αν και λειτούργησα πολύ ως μάνα καγκουρό, που τα έπαιρνα πάντα μαζί μου. Την απάντηση την έχουν δώσει τα ίδια μου τα παιδιά σε ανύποπτο χρόνο, ευχαριστώντας με για το παράδειγμα του να δίνεσαι με πίστη κι αυταπάρνηση σε ό,τι αληθινά πιστεύεις καλό και, κυρίως, ακολουθώντας και αυτά τον δρόμο του κοινωνικού δοσίματος.

Όλγα Χριστινάκη: Συνέντευξη με την υποψήφια Δήμαρχο του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.


3.    Μπορείς να μας πεις δυο λόγια για το σύνολο του συνδυασμού “Πολίτες σε κίνηση”; Ποιοι είναι οι άνθρωποι που θα κληθούμε να επιλέξουμε στις 8/10;

Είμαι πραγματικά υπερήφανη για αυτόν τον συνδυασμό και κάθε φορά που καλούμε να μιλήσω για αυτούς συγκινούμαι. Είναι άνθρωποι που βρέθηκαν να εκτίθενται, χωρίς να υπηρετούν καμία προσωπική φιλοδοξία ή κάποιο απώτερο σκοπό, απλώς γιατί πιστεύουν στην ένωση δυνάμεων για το καλό. Βαριά βιογραφικά και περγαμηνές γνώσεων, σπουδών, εργασιακής εμπειρίας, κοινωνικών αγώνων, εθελοντισμού, συμμετοχικής διαδρομής μοιάζουν να έχουν όλα κεντήσει ένα απίστευτο μωσαϊκό, που λειτουργεί ως ενιαίο σύνολο και που είναι τόσο ζυμωμένο με την κοινωνία, τόσο αληθινό, τόσο απλό, τόσο αφτιασίδωτο, που είμαι σίγουρη ότι θα πάρουν τον δήμο στην ευθύνη τους και θα τον μεταμορφώσουν σε έναν τόπο που αξίζει να ζεις. Τους πιστεύω όσο δεν πάει και ξέρω ότι με πιστεύουν κι αυτοί. Ξέρω πως κανένας τους δεν νοιάζεται για τον προσωπικό σταυρό στις εκλογές, όμως αλήθεια δεν φτάνουν για αυτό το ψηφοδέλτιο οι τέσσερις σταυροί που μπορεί να βάλει κάποιος. Ένας προς ένας και μία προς μία, αξίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και αυτό είναι η ωραία πλευρά της πολιτικής. Όχι να καλείσαι να επιλέξεις τον λιγότερο κακό, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, αλλά να καλείσαι να επιλέξεις ανάμεσα στους καλύτερους.

Όλγα Χριστινάκη: Συνέντευξη με την υποψήφια Δήμαρχο του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.

4.    Πες μας πέντε βασικούς άξονες του προγράμματος των Πολιτών σε Κίνηση.

Η πόλη μας είναι τόσο αφημένη που δεν υπάρχει ένα σημείο να μην πάσχει. Ετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε έναν δήμο που ξέρουμε ότι έχει ήδη βουλιάξει και θα χρειαστεί να δώσουμε μεγάλο αγώνα για την ανάνηψή του. Όμως είμαστε έτοιμοι και ξέρουμε πως να το κάνουμε. Πρωτίστως, αλλάζοντας νοοτροπία και ήθος. Το κίνητρο για να δουλέψει κάποιος, έχει άμεσο αντίκτυπο στο παραγόμενο αποτέλεσμα. Και εμάς το κίνητρό μας είναι μια ομορφότερη πόλη, μια πόλη που θα θες να ζεις σε αυτήν . Όπως, λοιπόν, λέμε και στο πρόγραμμά μας θέλουμε έναν δήμο για να περπατάς σε αυτόν, καθαρό, προσβάσιμο και ασφαλή. Θέλουμε έναν δήμο για να μεγαλώνεις σε αυτόν, με προσεγμένα σχολεία και έμφαση στον πολιτισμό, στην παιδεία και στον αθλητισμό και με περιποιημένες πλατείες, παιδικές χαρές, άλση. Να παίζουν ανέμελα κυνηγητό τα παιδιά μας και όχι να τα κυνηγάμε μη χτυπήσουν στις τόσες παγίδες. Θέλουμε έναν δήμο του κανένας μόνος, με κοινωνική πολιτική, αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση, σε έναν κόσμο που ολοένα και αγριεύει. Και φυσικά θέλουμε έναν δήμο αγκαλιά, όχι έναν δήμο θυσία στα μεγάλα συμφέροντα. Αναφέρομαι στο ζήτημα της ΠΥΡΚΑΛ και τα όσα τραγικά προγραμματίζονται να γίνουν εκεί. Η Υπουργούπολη είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι θα αλλοιώσει τόσο τον χαρακτήρα της περιοχής μας που θα είναι ανυπόφορο να παραμείνουμε εδώ. Εμείς ζητάμε την ανάπτυξη με έναν πνεύμονα πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής. Όχι μια πόλη μέσα στην πόλη μας.

Όλγα Χριστινάκη: Συνέντευξη με την υποψήφια Δήμαρχο του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.

5.    Γιατί οι δημότες της Δάφνης και του Υμηττού να επιλεξουν τους Πολίτες σε Κίνηση;;;

Γιατί έχουμε δείξει τη συνέπειά μας και την αλήθεια μας. Γιατί δεν εγκαταλείψαμε ούτε στιγμή την ευθύνη που μας ανέθεσαν και γιατί δίνουμε αγώνες να ακουστεί η φωνή όλων των δημοτών. Γιατί δεν είμαστε ούτε καρεκλοθήρες, ούτε εξαρτώμενοι από συμφέροντα, ούτε από τοπικά τζάκια. Γιατί αν δείτε τους υποψήφιους και τις υποψήφιες μας θα αναγνωρίσετε στα πρόσωπά τους τον εαυτό σας, τον γείτονα, τον φίλο, αυτόν που είδατε στην πλατεία σας, στις κούνιες των παιδιών, σε κάποια συνέλευση στο σχολείο σας, στα καταστήματα της περιοχής, στους αγώνες για την ΠΥΡΚΑΛ, στα μικρά και μεγάλα. Θα δείτε την καθαρή ματιά μας και θα δείτε πως με αυτή τη ματιά μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και να μη μείνει μια προεκλογική έκθεση ιδεών.

Όλγα Χριστινάκη: Συνέντευξη με την υποψήφια Δήμαρχο του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.

6.    Που κατά τη γνώμη σου οφείλεται η διαρκής υποβάθμιση της Δάφνης και πως αυτό θα αλλάξει αν αναλάβετε εσείς τον Δήμο μας;;;

Χωρίς περιστροφές, οφείλεται στις δημοτικές αρχές των πολλών τελευταίων ετών, που δυστυχώς αποτελούν αναπόσπαστη μεταξύ τους συνέχεα. Το φαίνεσθαι και η φωτογραφική αποτύπωση μιας στιγμής έχουν αποτελέσει αυτοσκοπό. Μέθοδοι παλαιοκομματικού τύπου έχουν αναδειχθεί ως τρόπος διοίκησης. Η απάντηση στο ερώτημά μας γιατί για να γίνει μια αυτονόητη παρέμβαση πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να παίρνουμε τηλέφωνο τον δήμαρχο ή τον αντιδήμαρχό ήταν «έτσι γίνονται οι δουλειές». Ε, λοιπόν, όχι. Οι σωστές δουλειές δεν γίνονται έτσι. Με το κλείσιμο ματιού, το χτύπημα στην πλάτη και το έχω έναν γνωστό. Η σωστή δημοτική αρχή είναι παρούσα για όλους, ανά πάσα ώρα και στιγμή και κυρίως εργάζεται για το προλαμβάνειν. Με σχέδιο, με πρόγραμμα και με σωστές ιεραρχήσεις. Πάντα ακούγοντας τους πολίτες. Δεν είναι χατίρι να εργάζεσαι για τους δημότες, είναι οφειλόμενη ενέργεια σε όσους σε εμπιστεύτηκαν και σε όσους δεν σε εμπιστεύτηκαν.

Όλγα Χριστινάκη: Συνέντευξη με την υποψήφια Δήμαρχο του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.

7.    Ζώντας τα τελευταία 8 χρόνια στη Δάφνη, κατάφερα να την αγαπήσω γιατί έχει την αίσθηση της γειτονιάς όπως παλιά. Πως μπορούν οι Πολίτες σε Κίνηση να βοηθήσουν ώστε όχι μόνο να μην αλλάξει αυτό αλλά να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο;;;

Θέλουμε να ζωντανέψουμε τις γειτονιές μας. Να γίνουν πιο όμορφες, πιο περιποιημένες, πιο φροντισμένες, ας μου επιτραπεί η έκφραση πιο μαμαδίστικές. Αυτό θα γίνει με αφοσίωση και αγάπη. Και θα γίνει και με τις πολύτιμες εκείνες μνήμες που κρύβονται στις γειτονιές μας, ιστορικές και πολιτισμικές, που μπορούμε να τις ξυπνήσουμε και να τις φωτίσουμε. Να ξαναγίνουμε γειτονιά. Ναι, αυτό θέλουμε. Γιατί αυτό είμαστε. Μια γειτονιά ανθρώπων.

8.    Τα παράπονα των κατοίκων της πόλης μας σχετικά με την πλατεία μας, την καθαριότητα δρόμων και πεζοδρομίων και της ερήμωσης των καταστημάτων και κατ’ επέκταση των δρόμων μας είναι πολλά. Τι μπορείς να δεσμευτείς εσύ ότι θα αλλάξει;


Θα αλλάξει ο προγραμματισμός και η ιεράρχηση. Έχουμε στο πρόγραμμά μας συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις, υλοποιήσιμες και όχι θεωρητικές. Αυτό που χρειάζεται είναι οι άνθρωποι που θα τις υλοποιήσουν και που θα είναι παρόντες και την επόμενη ημέρα των εκλογών. Έχουμε ένα ψηφοδέλτιο ειλικρινούς συμμετοχής και όχι ανθρώπων για να συμπληρωθεί το νούμερο. Δεσμεύομαι λοιπόν πως θα ενεργοποιήσω κάθε δύναμη για να χαμογελάσει και πάλι αυτός ο τόπος και οι άνθρωποί του.

Όλγα Χριστινάκη: Συνέντευξη με την υποψήφια Δήμαρχο του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.

9. Όπως φαίνεται το σχέδιο “Υπουργειουπολη” προχωρά. Πως θα θωρακίσετε την πόλη μας ενόψει των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν;;; Όπως η κίνηση, η έλλειψη χώρων στάθμευσης κλπ. Και πως τελικά όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να ωφελήσει την περιοχή μας;;;;

«Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι να πούνε». Με τούτους τους στίχους του Καβάφη είμαστε όλοι αντιμέτωποι. Ως δήμος και ως δημότες. Αν θέλουμε να σώσουμε τον τόπο μας και το μέλλον των παιδιών μας, οφείλουμε όλοι να ενημερωθούμε για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό το εγχείρημα στην καρδιά της πόλης μας και να σταθούμε απέναντί του. Δυστυχώς, ο δήμαρχος και οι έως πρότινος αντιδήμαρχοί του συσκότισαν το θέμα και δεν φρόντισαν να ενημερωθεί ο πολίτης. Η τελευταία μας ευκαιρία είναι να αλλάξει ο δήμος χέρια. Εμείς, μόλις αναλάβουμε, θα ενημερώσουμε όλους τους πολίτες για τις αρνητικές προβλέψεις όλων των επιστημονικών φορέων και θα μπούμε μπροστά σε έναν αγώνα που όλοι μαζί οφείλουμε να δώσουμε και να κερδίσουμε. Και είναι ένας αγώνας που ακόμα κερδίζεται…

10. Τέλος, θα ήθελα να μας πεις δυο λόγια για τον τομέα της Παιδείας στον βαθμό που αφορά την Δημοτική Αρχή.

Θλίψη, μελαγχολία, μιζέρια. Καμία ουσιαστική φροντίδα σε υποδομές, καμία οραματική προσέγγιση ουσίας, κανένα ουσιαστικό λιθαράκι παιδείας. Καμία φροντίδα για οικογένειες που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, καμία στοχευμένη ενέργεια για την παραβατικότητα ανηλίκων που έχει εκτοξευθεί, κανένα νοιάξιμο για στήριξη ταλέντων και χαρισμάτων των παιδιών μας, καμία συμπόρευση με τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να βοηθήσουν. Μόνο φωτογραφίσεις στις σχολικές γιορτές των συλλόγων γονέων και κάποια ευχολόγια στους ετήσιους αγιασμούς. Κάποιες επιλεκτικές παρεμβάσεις σε σχολεία, ημιτελείς και προβληματικές και ένα διάχυτο «βάλτε πλάτη οι γονείς». Σχολεία ξένα μεταξύ τους, σχολεία που συμβάλουν στην απομόνωση και τον ατομικισμό. Αυτό ζούμε στα σχολεία. Και τα χρόνια που το ζω εγώ είναι πολλά. Σχεδόν 17. Εμείς τον κόσμο τον θέλουμε να μοσχοβολά όμορφα και αυτή η ομορφιά μόνο από τις σχολικές αυλές μπορεί να γίνει. Προτεραιότητα και στοίχημά μας. Μια δημοτική αρχή που θα κάνει τη διαφορά μέσα από τα σχολεία. Ζητάμε την εντολή για να ξεκινήσουμε.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Η Όλγα Χριστινάκη είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και έχει λάβει με άριστα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική από τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.  Άσκησε δικηγορία επί σειρά ετών ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και σήμερα εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Έχει, επίσης, μεταπτυχιακές σπουδές στην κοινωνική θεολογία και την προαγωγή ψυχικής υγείας και έχει παρακολουθήσει μαθήματα ελληνικής νοηματικής γλώσσας.

Με τον σύζυγό της και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, Γιώργο Μακράκη, έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, την Ελένη (21 ετών), τον Χρύσανθο (16 ετών) και την Παναγιώτα (11 ετών),  μεγαλώνοντάς τα στις όμορφες γειτονιές της πόλης μας. Από το 2007 ενεργοποιήθηκε στις συλλογικότητες των σχολείων των παιδιών της, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των γονέων, που την αναδεικνύουν εκπρόσωπό τους μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία 8 χρόνια, εκπροσωπεί το γονεϊκό κίνημα και σε επίπεδο Δήμου, ως πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δάφνης-Υμηττού, αναπτύσσοντας πλούσια κοινωνική δράση και μετουσιώνοντας την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση σε στάση ζωής.

Δραστηριοποιείται σε διάφορες ομάδες επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος και διατηρεί στενούς δεσμούς με τους τόπους καταγωγής της (Κρήτη και Κύπρος). Διετέλεσε έφορος δημοσίων σχέσεων στη Φοιτητική Ένωση Κρητών (ΦΕΚ), ενώ επί σειρά ετών παρέδιδε μαθήματα κρητικών χορών στον Πολιτιστικό Όμιλο Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ).

Πιστεύει στη συμμετοχικότητα, στις δημοκρατικές διαδικασίες, στη δύναμη της βάσης και έχει αυξημένο το αίσθημα της προσωπικής και συλλογικά εκφραζόμενης ευθύνης. Από το 2019 είναι δημοτική σύμβουλος Δάφνης Υμηττού, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πολίτες σε Κίνηση, ασκώντας ενεργή και εποικοδομητική αντιπολίτευση,  οραματιζόμενη έναν δήμο πιο όμορφο, πιο έξυπνο, πιο συμμετοχικό.

Η Όλγα Χριστινάκη, που της αρέσει να τη φωνάζουν «η Όλγα μας»….

Καλή επιτυχία Όλγα μας και Πολίτες σε Κίνηση!!!

FOLLOW ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΕΔΩ

FACEBOOK ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φανή Πελούμπη: Η πρώτη γυναίκα κάτοχος του τίτλου BKFC Thailand Strawweigth

Είμαι η Έλενα, αλλιώς η busy mama. Εκπαιδευτικός και μαμά ενός μικρού πρίγκιπα κι ενός μικρού ροζ μακαρόν. Ερωτευμένη πάντα με εκείνο το αγόρι που γνώρισα το 2005 και συνεχίζει ακόμα να με αντέχει. Πιστεύω ακράδαντα ότι μια μαμά δεν παύει ποτέ να είναι και γυναικά. Το busymama.gr έχει ως κέντρο του τη γυναίκα σε όλους της τους ρόλους.

Γράψτε ένα Σχόλιο