ΓΥΝΑΙΚΑ

Ασταξανθίνη: Τι πρέπει να ξέρεις για την καινούρια χρωστική ουσία που ταράζει τα νερά στο θέμα αντιγήρανση

Pinterest LinkedIn Tumblr

Μια ελάχιστα γνωστή χρωστική ουσία από τον πυθμένα του ωκεανού, ταράζει τα νερά στον κόσμο του συμπληρώματος λόγω των αντιγηραντικών της ιδιοτήτων.

Η ασταξανθίνη, μία σκούρα κόκκινη χρωστική που παράγεται από μικροσκοπικά φύκια, θεωρείται το «σούπερ αντιοξειδωτικό» και αποτελεί λύση στα πάντα, από ρυτίδες μέχρι άνοια και προβλήματα όρασης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΑΞΑΝΘΙΝΗ;

899ed5035779cc6a5e1b4f063cbc274b

Η ασταξανθίνη ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών και συγγενεύει με τη βήτα-καροτίνη και τη λουτεΐνη. Η πιο πλούσια φυσική πηγή ασταξανθίνης είναι η θαλάσσια μικροάλγη Haematococcus pluvialis, αλλά βρίσκεται επίσης σε πολλά θαλασσινά, όπως ο σολομός, οι γαρίδες, ο αστακός και το καβούρι, όπου είναι υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική ροζ απόχρωσή τους.

Ως καροτενοειδές, η ασταξανθίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ένα μόριο που  προστατεύει τα κύτταρα από τις «ελεύθερες ρίζες». Σε αντίθεση με άλλα καροτενοειδή, τα οποία μπορούν να εμφανίσουν επιβλαβείς προ-οξειδωτικές ιδιότητες υπό ορισμένες προϋποθέσεις (για παράδειγμα, εάν λείπουν άλλα αντιοξειδωτικά), η ασταξανθίνη είναι μια «καθαρά αντιοξειδωτική ουσία».

Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι αντιοξειδωτικές ικανότητες της ασταξανθίνης ξεπερνούν αυτές των άλλων καροτενοειδών, (βήτα-καροτίνη, λυκοπένιο, λουτεΐνη, βιταμίνη Ε), εξουδετερώνοντας ατομικό οξυγόνο φτάνει να έχει δραστικότητα περισσότερο από 100 φορές υψηλότερη από εκείνη της βιταμίνης Ε.

2b11eaa75376a8d48d25e82c295dbc31

Αυτές οι αντιοξειδωτικές ικανότητες, σε συνδυασμό με την ικανότητά της να διαπερνά το φράγμα αίματος-εγκεφάλου, κάνουν την ασταξανθίνη ιδανικό υποψήφιο για την πρόληψη και τη θεραπεία μιας σειράς ασθενειών και προβλημάτων υγείας. Καθώς ο σχηματισμός ελευθέρων ριζών και το οξειδωτικό στρες παίζει σημαντικό ρόλο στη γήρανση, η ασταξανθίνη πλασάρεται τρελά ως σούπερ θρεπτικό συστατικό αντιγήρανσης.

FOODADDITIVES_Astaxanthin2-1024x829

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΣΤΑΞΑΝΘΙΝΗΣ

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες στο μάξιμουμ. Η ασταξανθίνη είναι ο πιο ισχυρός εξολοθρευτής του μονήρους οξυγόνου (ελεύθερη ρίζα υπεύθυνη για τις βλαβερές επιπτώσεις των υπεριωδών ακτινών UVA), εξουδετερώνοντάς το δύο φορές πιο αποτελεσματικά από τη Β-καροτίνη και σχεδόν 80 φορές πιο αποτελεσματικά από τη βιταμίνη Ε. Επίσης, αποδείχτηκε 50 φορές πιο ισχυρή στην πρόληψη της υπεροξείδωσης των λιπαρών οξέων σε σχέση με τη Β-καροτίνη.

Ξεμπλοκάρει το μεταβολισμό. Η ασταξανθίνη δεν διατηρεί μονάχα νεαρά τα κύτταρα του οργανισμού προστατεύοντας τους ιστούς από τις ελεύθερες ρίζες και τους φλεγμονώδεις παράγοντες, επηρεάζει ταυτόχρονα και τη διπλή μιτοχονδριακή μεμβράνη των κυττάρων, βελτιώνοντας τις λειτουργίες τους κι αυξάνοντας την ικανότητα των κυττάρων να παράγουν ενέργεια. Έτσι βελτιώνεται ο μεταβολισμός των λιπιδίων και καίγεται ευκολότερα το περιττό λίπος.

Το αντιοξειδωτικό του καλοκαιριού. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ασταξανθίνης την καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο με εξαιρετική προστατευτική δράση απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Επομένως, η λήψη της πριν την καλοκαιρινή περίοδο,  προετοιμάζει αποτελεσματικά το δέρμα εκ των έσω, ώστε να αντιμετωπίσει το οξειδωτικό στρες από την έκθεση στον ήλιο. Προλαμβάνει την εκδήλωση φωτοευαισθησίας, μειώνει τον κίνδυνο εγκαυμάτων και προστατεύει το δέρμα απέναντι στις ακτίνες UVA, που αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες γήρανσης και δερματικών παθήσεων.

Βελτιώνει την υγεία των ματιών. Είναι γνωστό ότι τα μάτια αποτελούν το πιο εκτεθειμένο όργανο στον αέρα και την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως επίσης είναι γνωστό ότι τα καροτενοειδή προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή των ματιών από τις οξειδωτικές βλάβες. Η ασταξανθίνη περιορίζει τη φθορά του αμφιβληστροειδούς, προστατεύοντας τους φωτοϋποδοχείς από τον εκφυλισμό και την επίθεση των υπεριωδών ακτινών. Προλαμβάνει και θεραπεύει τις νευρικές βλάβες που σχετίζονται με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη.

Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει διαπιστωθεί ότι χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες μειώνει τις φλεγμονές και τα οιδήματα. Καταπολεμά τα συμπτώματα της ελκώδης νόσου που οφείλεται στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, προλαμβάνει το έλκος  και τα συμπτώματα της γαστρικής φλεγμονής. Σε εργαστηριακές έρευνες, διαπιστώθηκε  ότι η ασταξανθίνη διεγείρει την παραγωγή ανοσοσφαιρινών και αντισωμάτων, καθιστώντας πιο αποτελεσματική την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στους επιθετικούς παράγοντες.

Προστατεύει από τον καρκίνο. Αρκετές έρευνες έχουν καταγράψει και τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ασταξανθίνης, ιδιαίτερα απέναντι στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και της στοματικής κοιλότητας.

Ρίχνει τη χοληστερίνη, σώζει την καρδιά. Στον ανθρώπινο οργανισμό, η ασταξανθίνη μεταφέρεται μέσω της «καλής» χοληστερίνης HDL και της «κακής» χοληστερίνης LDL και η λήψη της επηρεάζει τους δύο αυτούς δείκτες, ευνοώντας την αύξηση της “καλής” και προλαμβάνοντας την ίδια στιγμή την οξείδωση της “κακής”. Μειώνει τις φλεγμονές που σχετίζονται με την ανάπτυξη στεφανιαίων παθήσεων και την αθηροσκλήρωση, λειτουργώντας ως ασπίδα για την υγεία της καρδιάς.

Ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις. Η λήψη ασταξανθίνης είναι σημαντική και για όσους γυμνάζονται, καθώς βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις και ευνοεί την ανάκτηση των σωματικών δυνάμεων μετά την άσκηση. Επιπλέον, προσφέρει καλύτερη αντοχή, μειώνει τα επίπεδα γαλακτικού οξέως και επιταχύνει την καύση του λίπους.

Θέλεις κι άλλα?? Νομίζω ότι σου βρήκα τον καλύτερο beauty σύμμαχο!!!

c0547a66f771ecbcc4fcf8cea2cbd1e8

Αν θέλεις να την δοκιμάσεις, επέλεξε ένα φυσικό συμπλήρωμα ασταξανθίνης από μη μολυσμένη πηγή μικτοφυκών. Η συνήθης δόση ασταξανθίνης είναι 2-4mg/ημέρα και, καθώς είναι λιποδιαλυτή, φαίνεται να απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται μετά από ένα γεύμα που περιέχει λίπη.

Όταν συνδυάζεται με υγιεινή διατροφή και υγιή τρόπο ζωής, η ασταξανθίνη μπορεί κάλλιστα να είναι ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα που βοηθούν στην καθυστέρηση της γήρανσης. Η φυσική Ασταξανθίνη έχει το εκπληκτικό πλεονέκτημα- να ταξιδεύει σε όλο το σώμα και σε όλα τα όργανα- στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στους μύες ακόμα και στο δέρμα, καταπολεμώντας τις οξειδώσεις και τις φλεγμονές και αυτός είναι ο λόγος που τα προστατεύει.

Είμαι η Beauty On The Duty και μέχρι την άλλη Τετάρτη σε φιλώ! Αλλιώς μπορούμε να τα λέμε σε Instagram & Facebook!

246x0w

Είμαι η Έλενα, αλλιώς η busy mama. Εκπαιδευτικός και μαμά ενός μικρού πρίγκιπα κι ενός μικρού ροζ μακαρόν. Ερωτευμένη πάντα με εκείνο το αγόρι που γνώρισα το 2005 και συνεχίζει ακόμα να με αντέχει. Πιστεύω ακράδαντα ότι μια μαμά δεν παύει ποτέ να είναι και γυναικά. Το busymama.gr έχει ως κέντρο του τη γυναίκα σε όλους της τους ρόλους.

Γράψτε ένα Σχόλιο