BUSY MAMA

Συγκοίμηση: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

Pinterest LinkedIn Tumblr

Συγκοίμηση: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

Συγκοίμηση – Κοινή Χρήση Δωματίου και Κοινή Χρήση Κρεβατιού.  Ποια η διαφορά και τι είναι ασφαλές; Γράφει η Ιωάννα Πότση 

Ακούγοντας στην λέξη «συγκοίμηση», τρέχουν πολλά στο μυαλό μου. Από την μια ο νους μου πηγαίνει σε κάτι τρομακτικό και επικίνδυνο, μιας που αυτά τα τόσο μικροσκοπικά πλασματάκια είναι ευαίσθητα, και πολύ ντελικάτα. Παράλληλα, όμως, είναι τόσο «γεμάτο» το συναίσθημα που κάθε γονιός νιώθει όταν ξυπνάει δίπλα στο παιδί του, κι όταν αισθάνεται την μικρή αυτή ανάσα πάνω στο πρόσωπο του, που δεν μπορεί να αντισταθεί. 

Το να κοιμάσαι κοντά στο μωρό σου ακούγεται τόσο γλυκό και αθώο. Είναι όμως; 

Τι θεωρείται ασφαλές κατά την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) και τι λένε οι περισσότερες έρευνες ως προς τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της συγκοίμησης; Το θέμα της Συγκοίμησης και της Κοινής Χρήσης δωματίου έχουν «θερμάνει» πολλές συζητήσεις και οι πολλές διαφορετικές απόψεις έχουν συμβάλει στο να γίνει ο όρος της ακόμη πιο περίπλοκος και πιο δύσκολος για την κάθε οικογένεια να πάρει την σωστή απόφαση. Ωστόσο υπάρχει μια ξεκάθαρη ιδέα για το τί θεωρείται ασφαλές και παράλληλα επιτρεπτό, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες SIDS, και να κοιμάστε όλοι ήσυχοι… ή τουλάχιστον όσο ήσυχοι μπορείτε να κοιμηθείτε με ένα μωρό στο δωμάτιο!

Ποια είναι η διαφορά κοινής χρήσης δωματίου και κοινής χρήσης κρεβατιού στην συγκοίμηση

Συγκοίμηση θεωρείται η διαδικασία όπου ένας γονιός κοιμάται σε πολύ κοντινή απόσταση με το μωρό του, είτε στο ίδιο δωμάτιο, είτε στο ίδιο δωμάτιο και κρεβάτιΣτην Κοινή Χρήση Κρεβατιού ο γονιός με το μωρό μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι η έστω, την ίδια επιφάνεια, κατά την διάρκεια του ύπνου. Στην Κοινή Χρήση Δωματίου ο γονιός κοιμάται κοντά στο μωρό, μοιράζοντας το ίδιο δωμάτιο, όχι όμως το ίδιο κρεβάτι ή επιφάνεια.  

Η κοινή χρήση κρεβατιού είναι ένας τρόπος συγκοίμησης, αλλά όχι ένας ασφαλής τρόπος. Ο AAP προειδοποιεί και ενημερώνει κατά της κοινής χρήσης κρεβατιού. Κανένα είδος αυτής της συγκοίμησης δεν θεωρείται ασφαλές, και μάλιστα αυτή η συγκοίμηση αυξάνει τις πιθανότητες SIDS για το μωρό σας. 

Από την άλλη, η κοινή χρήση δωματίου είναι ο καταλληλότερος τρόπος συγκοίμησης. Ο AAP συνιστά οι γονείς να μοιράζονται ένα δωμάτιο με το μωρό τους τουλάχιστον ως 6 μηνών, και πιθανότατα ως 1 έτους. 

Συγκοίμηση: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

Τι υποστηρίζουν οι έρευνες υπέρ της κοινής χρήσης κρεβατιού;

Θεωρείται πως αυτός ο τρόπος είναι ευκολότερος για τις θηλάζουσες μητέρες ώστε να ταΐσουν τα μωρά όταν ξυπνούν λόγω πείνας, και αποδεδειγμένα ένα μωρό κοντά στην μητέρα κοιμάται πολύ καλύτερα και για μεγαλύτερη διάρκεια. Επίσης, θεωρείται πως η μητέρα δένεται πολύ περισσότερο με το μωρό της όταν επιλεγεί αυτό το είδος συγκοίμησης. Παρ ’όλα τα θετικά, η απόφαση να επιλέξετε κοινή χρήση κρεβατιού δεν είναι ασφαλής. Μπορείτε να έχετε το μωρό σας στο δικό του κρεβάτι ακριβώς δίπλα σας. Έτσι θα είστε αρκετά κοντά του για να το παρακολουθείτε και παράλληλα να έχετε τα ίδια ακριβώς πλεονεκτήματα. Το τάισμα στις νυχτερινές αφυπνίσεις θα είναι εξίσου εύκολο και γρήγορο, και παράλληλα είναι αρκετά κοντά σας για να το προσέχετε. 

Τι υποστηρίζουν οι ερευνητές κατά της κοινής χρήσης κρεβατιού; 

Νομίζω πως κάθε γονιός μπορεί να καταλάβει κάποια από τα μειονεκτήματα αυτού του είδους συγκοίμησης. Σίγουρα είναι μεγάλος ο πειρασμός, όταν είναι λίγες οι ώρες ύπνου σας, και γνωρίζετε πως παίρνοντας το μωρό σας δίπλα σας, στο κρεβάτι σας, θα κοιμηθεί πολύ καλύτερα και εκείνο, αλλά και εσείς. Όμως, αυτό είναι άκρως επικίνδυνο, όποτε σκεφτείτε το πολύ καλά, και βρείτε μια άλλη πιο ασφαλής λύση.  Μεταφέρετε το κρεβάτι του μωρού σας στο δωμάτιο σας, ακριβώς δίπλα από το κρεβάτι σας. Όταν το μωρό σας κοιμάται σε οποιαδήποτε επιφάνεια που δεν αποτελείται από σφιχτό, σταθερό στρώμα και στενό σεντόνι, αυξάνεται η πιθανότητα SIDS, ιδιαίτερα τους πρώτους 6 μήνες ζωής. 

Επαναλαμβάνομαι, το γνωρίζω! Μα είναι τόσο σημαντική η ασφάλεια του μωρού σας, που πρέπει να φωνάξουμε «όχι» στον πειρασμό της κοινής χρήσης κρεβατιού. 

Μαλακές επιφάνειες και στρώματα, κρεβάτια ενηλίκων, κουβέρτες, μαξιλάρια, αρκουδάκια, bumpers η οτιδήποτε άλλο, θεωρούνται μη ασφαλή κοντά στο μωρό σας. 

Κάνετε λίγη υπομονή και πολύ σύντομα, όταν το μωρό σας θα έχει μεγαλώσει και θα έχει αρκετή σωματική δύναμη και έλεγχο, μετά τα πρώτα γενέθλια, μπορείτε να κοιμηθείτε μαζί, αγκαλιά, για όσο επιθυμείτε, χωρίς τον φόβο του SIDS, και να αναπληρώσετε όλο το «χαμένο» χρόνο. Φυσικά, με προσοχή! 

Συγκοίμηση: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που επιθυμείτε να ακολουθήσετε κάποιου είδους εκπαίδευσης ύπνου; 

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να εκπαιδεύσετε το μωρό σας στον ύπνο, αλλά το μωρό σας βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα: 

  • Μετακινήστε το μωρό σας λίγο πιο μακριά από εσάς, ώστε να μην σας βλέπει. 
  • Διαλέξτε το είδος sleep training το οποίο επιθυμείτε και ακολουθήστε το αυστηρά χωρίς να παραλλάξετε την διαδικασία μέρα με την μέρα, μιας που αυτό μπορεί να μπερδέψει περισσότερο το μωρό σας. 
  • Προσθέστε λευκό ήχο στο δωμάτιο και αφήστε τον ανοιχτό όλη νύχτα.
  • Σβήστε όλα τα φώτα. Καλύψτε όλα τα φωτάκια από ηλεκτρονικές συσκευές. Κλείστε τις κουρτίνες. Σιγουρευτείτε πως το δωμάτιο είναι απολύτως σκοτεινό. 

Η συγκοίμηση είναι σίγουρα ένα «καυτό» ζήτημα στις μέρες μας. Ενημερωνόμαστε καθημερινά για διάφορες έρευνες και απόψεις και προσπαθούμε πάντα να συνδυάσουμε πληροφορίες και να αποφασίσουμε το καλύτερο για το μωρό μας. Είναι σίγουρα μια πρόκληση και ένας μεγάλος πειρασμός η χρήση κοινού κρεβατιού. Επιλέξτε όμως, το ασφαλέστερο για την υγεία του μωρού σας. Συνδυάστε την συγκοίμηση με την κοινή χρήση δωματίου και όχι κρεβατιού. Υπομονή έναν χρόνο! Μετά από αυτό, κάντε ότι είναι καλύτερο για την δική σας οικογένεια. Για οποιαδήποτε απόφαση, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε και τον ιατρό σας! 

Λίγα λόγια για την Ιωάννα:

«Είμαι η Ιωάννα Πότση Λυκομάνη, μεγάλωσα στην Ρόδο της Ελλάδος και ζω μόνιμα εδώ και 9 χρόνια στο Σικάγο των ΗΠΑ. Είμαι 25 ετών και μαζί με τον σύζυγο μου, πρόσφατα, αποκτήσαμε τον πρώτο σπόρο της αγάπης μας, τον Παύλο. Σπουδάζω Marketing και παράλληλα εργάζομαι ως Claim Adjuster σε ασφαλιστική εταιρία. Λατρεύω τον βρεφικό ύπνο (για ευνόητους λόγους) και για αυτό έχω ενημερωθεί αρκετά περί του θέματος παρακολουθώντας σεμινάρια, online τάξεις, διαβάζοντας βιβλία και έρευνες. Το αγαπημένο μου χόμπι είναι το Indoor Climbing, και το κολύμπι. Αγαπώ τα μωρά και την νέα μαμαδοζωη μου» Στο instagram μπορείτε να τη βρείτε ως Instamommytips

Πως σας φάνηκε το άρθρο της Ιωάννας Συγκοίμηση: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις 

Διαβάστε επίσης: Θηλασμός: Προτάσεις για τη νέα μαμά

Είμαι η Έλενα, αλλιώς η busy mama. Εκπαιδευτικός και μαμά ενός μικρού πρίγκιπα κι ενός μικρού ροζ μακαρόν. Ερωτευμένη πάντα με εκείνο το αγόρι που γνώρισα το 2005 και συνεχίζει ακόμα να με αντέχει. Πιστεύω ακράδαντα ότι μια μαμά δεν παύει ποτέ να είναι και γυναικά. Το busymama.gr έχει ως κέντρο του τη γυναίκα σε όλους της τους ρόλους.

Γράψτε ένα Σχόλιο