Διάφορα

Καλοκαιρινά παιχνίδια με χρωματιστό νερό

Pinterest LinkedIn Tumblr

Στο προηγούμενο άρθρο είχαμε μιλήσει για το sensory play και τα πολλαπλά οφέλη που έχουν για το παιδί. Όταν όμως τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα λερώνουν, τότε το παιχνίδι μετατρέπεται σε messy play. Πριν προλάβεις να αγχωθείς και να πανικοβληθείς  με τη σκέψη του λερωμένου σπιτιού, έχω να σου πω ότι υπάρχουν τρόποι για να θέσεις όρια προκειμένου να μην λερωθούν τα πάντα! 

  • Προσδιόρισε το χώρο του σπιτιού όπου θα γίνει η δραστηριότητα. Μπορείς να στρώσεις ένα σεντόνι ή ένα κάλυμμα προκειμένου να ξέρεις που θα λερώσετε.
  • Τώρα που είναι καλοκαίρι, το μπαλκόνι ή ο κήπος είναι ο ιδανικός χώρος για messy play. Έτσι θα αισθανθείτε πιο άνετα να λερωθείτε.  
  • Ντυθείτε ανάλογα! Φορέστε ρούχα που δε θα σας νοιάζουν αν λερωθούν. 

Το ερώτημα όμως είναι ένα! Γιατί να ασχοληθώ με το παιδί μου με αυτού του είδους το παιχνίδι ενώ υπάρχουν τόσα άλλα που δε λερώνουν?

Διότι, μέσω του συγκεκριμένου τύπου παιχνιδιού το παιδί ακούει, αισθάνεται, αγγίζει και μυρίζει, έρχεται σε επαφή με χρώματα, υφές, σχήματα και μορφές σε δύο και τρεις διαστάσεις. Ενισχύεται η φυσική περιέργεια του και ασκείται η λεπτή του κινητικότητα, και έτσι έρχεται σε επαφή με νέα υλικά και τρόπους διαχείρισής τους.

Το παιδί χτίζει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.

Επίσης, το messy play είναι μια καλή ευκαιρία να μάθεις στο παιδί πώς να είναι υπεύθυνο. Ζήτησέ του να σε βοηθήσει να καθαρίσεις το χώρο κι έπειτα να καθαρίσει και το ίδιο τα χέρια του.

Αυτό είναι και το δικό μας παιχνίδι! Το παιχνίδι των χρωμάτων. Και τι πιο συναρπαστικό από το ίδιο το παιδί να είναι ο επιστήμονας που θα δημιουργεί τα δικά του χρώματα. Είναι απερίγραπτη η χαρά ενός παιδιού όταν βλέπει τις αλλαγές να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του. 

Στα sensory bins μας έβαλα νερό (καλύτερα όχι πολύ για να μη χύνονται απέξω) και στο καθένα έβαλα από μερικές σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής. Καθώς οι συνδυασμοί των χρωμάτων που μπορεί να γίνουν είναι πολλοί, ξεκινάμε με τα βασικά χρώματα (κόκκινο, μπλε και κίτρινο) και αφήνουμε το παιδί να δημιουργήσει τα δικά του και τις δικές του αποχρώσεις.  

Και το παιχνίδι ξεκινά! Με κουτάλες, ποτήρια και σταγονόμετρο ο Άγγελος μετέφερε, έχυνε και πιτσιλούσε χρωματιστό νερό από το ένα δοχείο στο άλλο.

Φυσικά και νερό χυνόταν εκτός τραπεζιού αλλά όλα είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης. Μικροατυχήματα σίγουρα θα συμβούν αλλά ο σκοπός είναι να διασκεδάσετε με το παιδί σας.

Και έτσι καθώς η ώρα περνούσε, ο Άγγελος δημιούργησε το πράσινο, το μωβ και το τιρκουάζ. Η ικανοποίηση φαινόταν στο πρόσωπο του καθώς ήταν ένα πείραμα  που το ξεκίνησε και το τελείωσε ολομόναχος. Είδε και παρατήρησε τις αλλαγές, έπαιξε με το νερό και κυρίως το διασκέδασε!

Η βοήθεια του στο καθάρισμα έπειτα ήταν και αυτό μέρος του παιχνιδιού. Τον έκανε να νιώθει πιο υπεύθυνο και οργανωτικό. 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε κάθε sensory και messy play η επίβλεψη είναι υποχρεωτική. Όσο υπάκουο και προσεχτικό  να είναι το παιδί μας, πάντα θα υπάρχει μίας στιγμή περιέργειας για δοκιμή.

Παιχνιδογλωσσάρι:

Sensory bin=κάδος για αισθητηριακό παιχνίδι

Sensory play=αισθητηριακό παιχνίδι

Messy play=αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει

Υλικά για το χρωματιστό παιχνίδι με το νερό:

  • Βαθιά sensory bins γεμισμένα με νερό
  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής σε κόκκινο, μπλε και κίτρινο
  • Διάφορα εργαλεία μεταφοράς υγρών, όπως κουτάλια, κουτάλες, ποτήρια, κούπες κλπ.

Τη Στέλλα μπορείτε και πρέπει να τη βρείτε και να την ακολουθήσετε σε Instagram & Facebook!

Είμαι η Έλενα, αλλιώς η busy mama. Εκπαιδευτικός και μαμά ενός μικρού πρίγκιπα κι ενός μικρού ροζ μακαρόν. Ερωτευμένη πάντα με εκείνο το αγόρι που γνώρισα το 2005 και συνεχίζει ακόμα να με αντέχει. Πιστεύω ακράδαντα ότι μια μαμά δεν παύει ποτέ να είναι και γυναικά. Το busymama.gr έχει ως κέντρο του τη γυναίκα σε όλους της τους ρόλους.

Γράψτε ένα Σχόλιο