ΒΙΒΛΙΟ / ΘΕΑΤΡΟ

Συνέντευξη με την κα Γιώτα Γουβέλη

Pinterest LinkedIn Tumblr

Έχω πει πολλές φορές ότι αγαπώ πολύ να παρουσιάζω βιβλία μέσα από τους ίδιους τους συγγραφείς τους. Έτσι λοιπόν σήμερα θα μιλήσουμε με την κα Γουβέλη με αφορμή το καινούριο της βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα “Η προσευχή της μάντισσας”.

Σας αφήνω να απολαύσετε όλα όσα μοιράστηκε μαζί μας η κα Γουβέλη.

1. Πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας.

Θα αναφέρω γεγονότα, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει αντικειμενικά για την προσωπικότητά του. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Μεσολόγγι ώσπου ήρθα φοιτήτρια στην Αθήνα, στο Μαθηματικό. Αγάπησα την Αθήνα εξίσου, εδώ ενηλικιώθηκα στην ουσία, σταδιοδρόμησα, γέννησα τα παιδιά μου, ξεκίνησα τη συγγραφή. Δούλεψα για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, σε πολυεθνικές εταιρίες επικοινωνίας, παράλληλα με το μεγάλωμα των παιδιών μου. Απαιτητικά και ζόρικα χρόνια, το ξέρει κάθε εργαζόμενη μαμά αυτό, αλλά συγχρόνως υπέροχα, δημιουργικά. Όταν κάπως αυτονομήθηκαν, στο γυμνάσιο πια, έκανα αυτό που πάντα όφειλα στον εαυτό μου, να ακολουθήσω την πραγματική μου αγάπη, το μυθιστόρημα, να γράψω ένα παραμύθι βγαλμένο μέσα από τη ζωή και την πραγματικότητα. Το πρώτο μου βιβλίο ήταν Η μουσική του κόσμου, που αγαπήθηκε αμέσως από τους αναγνώστες κι έτσι ξεκίνησε το υπέροχο ταξίδι της συγγραφής. Έχω εκδώσει εννιά βιβλία ως τώρα και νιώθω ευγνώμων γι’ αυτή την ευλογία.  

2. Τι σας ώθησε να εκφραστείτε μέσα από το γραπτό λόγο;

Υπήρχε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, ό,τι κι αν έκανα. Λατρεύω το μυθιστόρημα ως αναγνώστης και ανυπομονούσα να βρεθώ από την άλλη μεριά, να το γράψω εγώ. Δεν ξέρω τι με ώθησε, ξέρω όμως πως απολαμβάνω κάθε στιγμή αυτής της διαδικασίας, με απελευθερώνει σαν άνθρωπο, με εκφράζει. 

3. Μπορείτε να μας περιγράψετε το ταξίδι που ξεκινά για ένα συγγραφέα από τη στιγμή που θα συλλάβει την ιδέα για το καινούριο του βιβλίο μέχρι τη στιγμή που θα το πάρει τυπωμένο στα χέρια του;

Ας πάρουμε το τελευταίο μου βιβλίο, Η προσευχή της μάντισσας. Είχε προηγηθεί Το δάκρυ της μάντισσας που αγαπήθηκε πολύ από τους αναγνώστες κι εγώ του είχα ιδιαίτερη αδυναμία. Ένιωσα την ανάγκη να ξαναφέρω τους ήρωες στο προσκήνιο και να τους εμπλέξω σε μια άλλη -αληθινή επίσης- ιστορία που γνώριζα από το οικογενειακό μου  περιβάλλον. Καθώς η ιστορία αυτή διαδραματίστηκε στο Κάιρο, στην προ Νάσσερ εποχή, χρειάστηκε να εμβαθύνω στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου και να μιλήσω με όσους ήξερα ακόμα εν ζωή που τα είχαν ζήσει τότε. Την καθημερινότητά τους, τις συνήθειές τους, το περιβάλλον τους, τη νοοτροπία τους, εν ολίγοις τις πολύτιμες αναμνήσεις τους. Ήταν συναρπαστική εμπειρία η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου, τόσο λόγω της δραματικότητας αυτής της αληθινής ιστορίας, όσο και χάρη στη γοητεία εκείνης της χρυσής εποχής του αιγυπτιώτικου ελληνισμού. Στη συνέχεια, η επιμέλεια, το οπισθόφυλλο, το εξώφυλλο, αρμοδιότητα του εκδοτικού μου οίκου, είναι πάντα μια ζωηρή, συναρπαστική όσμωση ιδεών που καταλήγει στο προϊόν που μπαίνει στο ράφι του βιβλιοπώλη. 

4.. Σε ποιο βαθμό επιλέγετε να γράφετε αυτοβιογραφικά;

Δεν το επιλέγω, αλλά πάντα βγαίνουν στοιχεία από τη ζωή και τις εμπειρίες μου μέσα στα μυθιστορήματά μου. Επιλέγω να γράφω για ένα θέμα ή μια ιστορία που με συγκίνησε και αναπόφευκτα διεισδύουν και οι προσωπικές μου συγκινήσεις μέσα στην αφήγηση. 

5. Κατά πόσο επηρεάζεστε από την επικαιρότητα στην προσπάθεια σας να βρείτε το θέμα του επόμενου βιβλίου σας;

Δεν επηρεάζομαι, δε μπορώ να γράψω για την επικαιρότητα. Επιλέγω προηγούμενες εποχές για τις οποίες έχουμε πιο σφαιρική αντίληψη, δεδομένου ότι η χρονική απόσταση έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και το ατενίζουμε με μεγαλύτερη διαύγεια. Ο παρών χρόνος είναι άπλαστος ακόμα, δεν είναι εύκολο να εμβαθύνει κανείς στα γεγονότα της στιγμής. 

6. Ως αναγνώστρια λατρεύω το happy end σε ένα βιβλίο και μάλιστα αυτο το τέλος που όλα τακτοποιούνται ως δια μαγείας, τιμωρούνται οι κακοί και η αγάπη θριαμβεύει. Ξέρετε από την αρχή ότι η ιστορία σας θα έχει ευτυχισμένο τέλος ή είναι κάτι που απλά το οφείλετε στους ήρωές σας; 

Δεν έχουν απαραίτητα happy end οι ιστορίες μου. Οι ήρωες αυτονομούνται από ένα σημείο και μετά, τα γεγονότα διαδέχονται νομοτελειακά το ένα το άλλο, η τύχη/μοίρα ξεπηδά εκεί που δεν το περιμένεις και η εξέλιξη είναι απρόβλεπτη ακόμα και για μένα. Ωστόσο, επειδή είμαι από τη φύση μου αισιόδοξη, πάντα υπάρχει μια λαμπερή ακτίνα που φωτίζει τα  γεγονότα.  

7. Ποιες ώρες της ημέρας σας αρέσει να γράφετε;

Δεν έχω πρόγραμμα στη συγγραφή, είμαι εντελώς παρορμητική. Μπορεί να μην αγγίξω χαρτί για μήνες και ξαφνικά να πέσω με τα μούτρα και να μην σηκώσω κεφάλι μέχρι να τελειώσω. Για μένα, αυτή η καταβύθιση σε άλλους κόσμους, σε άλλες ζωές είναι η πραγματική εμπειρία, η μαγεία της συγγραφής. 

8. Μπορείτε να μας περιγράψετε μια τυπική σας μέρα;

Εξαρτάται από την εποχή, τη διάθεση, τις υποχρεώσεις. Μια διεργασία όμως διατηρείται σταθερή σχεδόν κάθε μέρα. Ό,τι κι αν κάνω, ό,τι πρακτικό ή συναισθηματικό κι αν με απασχολεί, ένα κομμάτι του μυαλού μου ταξιδεύει στην επόμενη ιστορία μου. Είναι μια ασύνειδη, βουβή διαδικασία που την αντιλαμβάνομαι όταν έχει ήδη διαμορφωθεί ένας ήρωας ή μια σκηνή στο μυαλό μου και με σπρώχνει να την εκφράσω στο γραπτό μου. 

9. Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που ξεκινά τώρα να κυνηγά το όνειρό του να γίνει συγγραφέας;

Να είναι ο εαυτός του, να γράψει αυτό που τον εκφράζει. Αν αυτό αφορά κι άλλους ανθρώπους θα φανεί και θα τον κάνει να συνεχίσει. Οπωσδήποτε, θέλει πολλή δουλειά, υπομονή και σθένος όλο αυτό, τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν χαρίζεται. 

10. Μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάτι από το επόμενο σας βιβλίο;

Μου τριβελίζει το μυαλό μια ιστορία που ανακάλυψα πρόσφατα σε μια εφημερίδα εποχής. Αγρίως υπέροχη θα την χαρακτήριζα, είναι συναρπαστικά όσα διαδραματίστηκαν, αν σκεφτεί κανείς πως έγιναν στ’ αλήθεια. Περισσότερα προσεχώς…

και τέλος…

11. Ως busy woman θα θέλατε να μοιραστείτε με τις γυναίκες που μας διαβάζουν τρία δικά σας μυστικά ομορφιάς;

Ύπνος, αρκετό νερό και εσωτερική ηρεμία ό,τι κι αν γίνεται γύρω μου. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο (οπισθόφυλλο): Στο κοσμοπολίτικο Κάιρο, αρχές της δεκαετίας του ’50, η ευρωπαϊκή χλιδή συνυφαίνεται με τη σαγήνη και το μυστήριο της ονειρικής ανατολής. Ωστόσο, η στιγμή της μοιραίας σύγκρουσης πλησιάζει και ο λαός ξεσηκώνεται εναντίον του παλατιού και των Άγγλων.

Η Αννίτζα, απόγονος της θρυλικής δασκάλας Άννας της Ρούμελης, ζει με την οικογένειά της στο Ελ Ζαμάλεκ, μια αριστοκρατική συνοικία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Το ταραχώδες πολιτικό κλίμα και η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά φέρνει τον εμπορικό οίκο της οικογένειας στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Μοναδική τους σωτηρία ο γάμος μιας από τις τέσσερις κόρες της οικογένειας με έναν υποψήφιο επενδυτή. Όμως, ο έρωτας έχει ήδη μπει στον δρόμο των τεσσάρων κοριτσιών και καμιά δεν είναι διατεθειμένη να τον θυσιάσει για να σώσει την οικογένειά της.

Ο χειριστικός χαρακτήρας μιας από τις αδελφές σπέρνει ανάμεσά τους την έριδα και τη διχόνοια.
Μαζί, η παιδική τους φίλη η Νουρ, η μελαμψή κεντήστρα του παλατιού με προσωπικότητα ζυμωμένη στα βάθη της ερήμου.
Μυημένη από τα γεννοφάσκια της στα ιερά μυστήρια της ζωής, η Νουρ διαισθάνεται τον θανάσιμο κίνδυνο που τις απειλεί και προσπαθεί να τις προειδοποιήσει.
Κι ενώ η επανάσταση μαίνεται στους δρόμους του Καΐρου, οι τύχες της Νουρ και των τεσσάρων κοριτσιών ακροβατούν επικίνδυνα στο σχοινί της μοίρας.

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα για να σας συντροφεύσει στα καλοκαιρινά σας αναγνώσματα μιας και θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και σε μέρη μακρινά κι ονειρεμένα.

Σας φιλώ, busy mama!

Είμαι η Έλενα, αλλιώς η busy mama. Εκπαιδευτικός και μαμά ενός μικρού πρίγκιπα κι ενός μικρού ροζ μακαρόν. Ερωτευμένη πάντα με εκείνο το αγόρι που γνώρισα το 2005 και συνεχίζει ακόμα να με αντέχει. Πιστεύω ακράδαντα ότι μια μαμά δεν παύει ποτέ να είναι και γυναικά. Το busymama.gr έχει ως κέντρο του τη γυναίκα σε όλους της τους ρόλους.

Γράψτε ένα Σχόλιο