Στο γιορτινό τραπέζι προτιμώ να έχω πιο απλές σαλάτες μιας και τα πιάτα θα έχουν μέσα το κάτι τις γιορτινό.
Θέλω οι σαλάτες να κρατάνε τις ισορροπίες και να έχουν ναι μεν κάτι το ιδιαίτερο, αλλά να αποτελούνται πάντα από υλικά εποχής και να είναι ελαφριές χωρίς πολλά πολλά σαν υλικά, ούτε με βαριές σάλτσες και σως, γιατί ενώ τα λατρεύω και μου αρέσει να δοκιμάζω κάθε πιθανό συνδυασμό, οι καλεσμένοι και κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία από εμάς, θέλουν πιο παραδοσιακές γεύσεις και δυσκολεύονται να δοκιμάσουν τα μοντέρνα όπως λένε!

Η Ασημίνα σήμερα μας δίνει τέσσερις υπέροχες συνταγές για τις σαλάτες που θα βρεθούν πάνω στα γιορτινά τραπέζια σας!

Κάνω κάθε Χριστούγεννα -και όχι μόνο- τις ίδιες σαλάτες.
Τις έχω βρει, μας ταιριάζουν γευστικά, μπορούν να γίνουν ένα γεύμα από μόνες τους και ο μόνος κίνδυνος, αν έχουν υφή αλοιφής, να φας ένα καρβέλι ψωμί μαζί τους.

Η Ασημίνα σήμερα μας δίνει τέσσερις υπέροχες συνταγές για τις σαλάτες που θα βρεθούν πάνω στα γιορτινά τραπέζια σας!

Σαλάτα Γιορτινή VOL I:  Μια φούξια παντζαροσαλάτα.


Η Ασημίνα σήμερα μας δίνει τέσσερις υπέροχες συνταγές για τις σαλάτες που θα βρεθούν πάνω στα γιορτινά τραπέζια σας!




Υλικά:

  • 4 μέτρια γουλιά παντζάρι 
  • 1 σκελίδα σκόρδο 
  • 1 κούπα γιαούρτι, 
  • 4 κ.σ. τριμμένο (σχεδόν σκόνη) ωμό καρύδι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

Τα λαχανικά τα βράζω όλα σε ατμό, να μην χάνουν βιταμίνες αλλά και να μην γεμίζουν περιττό νερό που θα βγει μετά στη σαλάτα μου. Τα γουλιά τα βράζω με την φλούδα κ μετά υποχωρεί σε απλή πίεση των χεριών στο καθάρισμα. Έτσι δεν τραβάνε επιπλέον υγρασία και έχουν ομοιόμορφο στρογγυλό σχήμα αν θελήσω να τα κάνω ροδέλες. Στην παντζαροσαλάτα τα τρίβω βρασμένα, στον χοντρό τρίφτη & το σκόρδο στο ψιλό. Σε όποιον αρέσει μπορεί να προσθέσει λίγο ξύδι, εμένα μου αρέσει το λεμόνι στα παντζάρια και πρόσθεσα λίγες σταγόνες στο τέλος. Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί και σερβίρω! Διατηρείται στο ψυγείο.

Σαλάτα Γιορτινή VOL II:  Πολίτικη σαλάτα λάχανο η πολύχρωμη.


Η Ασημίνα σήμερα μας δίνει τέσσερις υπέροχες συνταγές για τις σαλάτες που θα βρεθούν πάνω στα γιορτινά τραπέζια σας!




Υλικά:

  • 1/2 λάχανο
  • 3 καρότα
  • 4 κλωνάρια Σέλινο
  • 2 πιπ.φλωρίνης ψητές
  • 2 κ.σ. λευκό ξύδι ή λεμόνι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Καπνιστή πάπρικα
  • Ελαιόλαδο

Τρίβω το λάχανο και το καρότο. Ψιλοκόβω το σέλινο τόσο τα κοτσάνια όσο και τα φύλλα του και ψιλοκόβω πιπεριές φλωρίνης που έχω ψήσει στο γκριλ ή σε φλόγα κ τις έχω καθαρίσει από την φλούδα και τους σπόρους. Ρίχνω αλάτι και ξύδι και στο σημείο αυτό αποθηκεύω σε αεροστεγές δοχείο στην συντήρηση -μαλακώνει όπως το τουρσί. Όταν έρθει η ώρα να σερβίρω βγάζω όση ποσότητα χρειάζομαι & προσθέτω ελαιόλαδο και καπνιστή πάπρικα. Φυσικά μπορεί να σερβιριστεί κ αμέσως μόλις κόψω τα λαχανικά. Μια γευστική παραλλαγή είναι η προσθήκη ψιλοκομμένου φρέσκου τζίντζερ και άλλη μία είναι το ελαιόλαδο αρωματισμένο με σκόρδο.

Σαλάτα Γιορτινή VOL III: Ρώσικη σαλάτα


Η Ασημίνα σήμερα μας δίνει τέσσερις υπέροχες συνταγές για τις σαλάτες που θα βρεθούν πάνω στα γιορτινά τραπέζια σας!



Όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται στη χώρα μας, αλλά διαφέρει αρκετά με εκείνην της πρώτης εκτέλεσης της.
Η Ρώσικη σαλάτα ή Σαλάτα Ολιβιέ «επινοήθηκε το 1860 από τον Λυσιέν Ολιβιέ, Γάλλο σεφ στο εστιατόριο του Ερμιτάζ, ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια της Μόσχας.
Περιείχε αγριόγαλο, γλώσσα μοσχαρίσια, χαβιάρι, μαρούλι, ουρές από καραβίδα, κάππαρη, γκέρκιν, αγγούρι, καλά βρασμένα αυγά και πιθανότατα σπόρους σόγιας. Άλλα αναφερόμενα υλικά περιελάμβαναν τρούφες, κύβους από τζελ και καπνιστή πάπια, αν και πιθανολογείται ότι η συνταγή τροποποιούνταν ανάλογα με την εποχή.
H γνήσια ντρέσινγκ του Ολιβιέ ήταν ένας τύπος μαγιονέζας, φτιαγμένος από Γαλλικό κρασί και ξύδι, μουστάρδα και ελαιόλαδο από την Προβηγκία. Η ακριβής εντούτοις συνταγή του παραμένει άγνωστη.»

Υλικά:

  • 6 μέτριες πατάτες 
  • 4 καρότα
  • 1 φλυντζ. αρακάς
  • 1 φλυντζ. καλαμπόκι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι πράσινο κ κόκκινο
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 2. κ.σ γιαούρτι
  • Άνηθος

Για την μαγιονέζα:

  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 1/2 κ.γ.λεμόνι
  • 1 κ.γ. λευκό ξύδι
  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

Τα λαχανικά τα βράζω όλα στον ατμό. Τα κόβω σε κυβάκια μόλις κρυώσουν. Ετοιμάζω την μαγιονέζα και την αναμιγνύω με το γιαούρτι και την μουστάρδα.
Βάζω όλα τα υλικά σε μεγάλο μπολ, ανακατεύω ελαφρά με τη σως και αφήνω λίγο στο ψυγείο. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε πράσινα φασολάκια, αγγουράκι τουρσί, πράσινο μήλο, κοτόπουλο βρασμένο κτλ
Σερβίρεται σε μικρά μπολάκια ή ατομικά σε φύλλα μαρουλιού. Μπορεί να σερβιριστεί όμως και σε δίσκο ή πιατέλα αφού φορμαριστεί πρώτα με μια φόρμα του κέικ. Αυτή ακριβώς η ευφάνταστη παρουσίαση μετατρέπει κάθε καθημερινή σας σαλάτα σε γιορτινή!

Σαλάτα Γιορτινή VOL IV: Πράσινη σαλάτα η αρωματική!


Η Ασημίνα σήμερα μας δίνει τέσσερις υπέροχες συνταγές για τις σαλάτες που θα βρεθούν πάνω στα γιορτινά τραπέζια σας!




Δεν χρειάζεται να μετρήσετε ποσότητες στα πράσινα λαχανικά σας. Πάρτε μια μεγάλη σαλατιέρα, έναν δίσκο ή ένα ξύλο κοπής, διαλέξτε τις πρασινάδες που αγαπάτε και απλώστε τις με χάρη!

Υλικά:

  • Σπανάκι
  • Ρόκα
  • Βαλεριάνα
  • Καρύδια
  • Σταφίδες ξανθές
  • Πορτοκάλια
  • Αλάτι
  • Μουστάρδα
  • Μέλι
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
  • Ελαιόλαδο



Πήρα σπανάκι baby και το άπλωσα πρώτο πρώτο. Πάνω του έριξα ρόκα baby. Πάνω της έβαλα βαλεριάνα. Έκοψα τα υπέροχα πορτοκάλια του κήπου μου. Τα καθάρισα προσεκτικά από τη φλούδα. Τα έκοψα σε ροδέλες και τις πρόσθεσα στις πρασινάδες. Το τριμμένο καρύδι που περίσσεψε από την παντζαροσαλάτα πασπαλίστηκε -είπαμε με χάρη- & οι κορινθιακές σταφίδες μαζί με μερικά ολόκληρα καρύδια συμπλήρωσαν την εικόνα! Ήρθε η ώρα της βινεγκρέτ που θα έδενε τα πάντα μεταξύ τους. Ούτε εδώ χρειάζονται περίπλοκα εργαλεία και αξεσουάρ.

Σε βαζάκι έβαλα:

  • 2 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο 
  • Χυμό 1 πορτοκαλιού &
  • το τριμμένο σκόρδο




Έκλεισα το καπάκι, κούνησα το βαζάκι καλά & έτοιμη η σως! Την έριξα πάνω στη σαλάτα μου και όποιος την δοκιμάσει θα γλύφει και τα δάκτυλα του! Ακόμα και αυτοί που δεν αγαπούν τις μοντερνιές, θα την λατρέψουν!

Στα γιορτινά τραπέζια στέκονται άριστα από μόνες τους, ωστόσο μπορούν να συμπληρώσουν με μεγάλη επιτυχία τα πλατώ αλλαντικών και τυριών και να συνοδεύσουν τα κρασιά!

Η Ασημίνα σήμερα μας δίνει τέσσερις υπέροχες συνταγές για τις σαλάτες που θα βρεθούν πάνω στα γιορτινά τραπέζια σας!

Με το καλό στα τραπέζια σας
οι Σαλάτες των Γιορτών!

Καλή επιτυχία & καλή εβδομάδα!
Kαι να θυμάστε:
Δευτέρα μου καματερή
Θα σου’ χω σούπερ συνταγή!
Ασημίνα Σοφικίτη Γερακίτη (Μίνα)

Author

Το όνομα μου είναι Έλενα. Είμαι 32 ετών και η καταγωγή μου είναι από το Άργος. Σύζυγος εδώ και 3 χρόνια και μαμά του Βαγγελάκη.

2 Σχόλια

  1. Υπέροχες και οι τέσσερις προτάσεις, ευχαριστούμε κορίτσια!!! Εγώ συνήθως ετοιμάζω πράσινες σαλάτες με διάφορα φρούτα και ξηρούς καρπούς μέσα αλλά και η πολίτικη είναι στις γευστικές μου προτιμήσεις!

Write A Comment